Turistaként menni Amerika: Egy USA-látogatás részletes krónikája (tartalomjegyzék)



Nem titok, hogy eredetileg ennél sokkal rövidebb összefoglalót terveztem az USA-ban tett kirándulásunkról. De már a jegyzeteim rendezésénél láttam, hogy a nyersanyag nehezen lesz bepréselhető egy-két részbe, és amikor írni kezdtem, már nem a gyors áttekinthetőség volt a szempont, hanem hogy minél teljesebb képet adjak azoknak, akik New Yorkba és környékére készülnek, illetve azoknak, akik kíváncsiak arra, turistaszemmel mi is a helyzet a tengerentúlon.

A 14 részes élménybeszámolóban szándékosan minimálisra vettem a klasszikus látnivalók leírását, hiszen ezekről mind az útikönyvekben, mint az interneten korlátlan mennyiségű információ található.

New York-i üzleti negyed, Water street

A Water Street: nagyon New York.

Helyettük inkább érdekességekre, személyes megfigyelésekre, hasznos tapasztalatokra, árakra és a hangulatokra igyekeztem koncentrálni.

Íme a végeredmény.

Turistaként menni Amerika (1): Előkészületek, utazás, szállás, árak, egyebek

Ebben: Miért az USA?; belépés, dokumentumok; egyéni utazás?; hova menjünk?; repülőjegyek; szállásfoglalás; belépők; biztosítás; költségek.


Turistaként menni Amerika (2): Az odaút és az első találkozás

Ebben: Reptéri parkolás; indulás a Liszt Ferenc Reptérről; átszállás Párizsban; repülés az óceán felett; a bevándorlási hivatal a New York-i reptéren; az első benyomások; az AirTrain, tömegközlekedési nehézségek; érkezés a szállodába.


Turistaként menni Amerika (3): a város és világ közepe, amerikai reggeli és emberek

Ebben: Kinézve a szállodaablakból; az amerikai reggeli; az első vásárfiák; irány a belváros; a csillogásmentes Broadway; a Flatiron building; kilátás az Empire State buildingről; az amerikai emberek; a nagykönyvtár; a nagyállomás; a Bryant Park; a Szent Patrik-katedrális; a Trump Tower; a 5th Avenue; a Rockefeller Center; a Times Square.


Turistaként menni Amerika (4): Az üzleti negyed, Ground Zero és egy vízparti séta

Ebben: New York kerületei (térképpel); az üzleti negyed; Wall Street és a tőzsde; a Trinity Church; Charging Bull; a Ground Zero; nappali és esti kilátás a One World Trade Centerből, vízparti séta; World Financial Center és a télikert; a Battery Park; a Castle Clinton; Water Street; a South Street Seaport.


Turistaként menni Amerika (5): Közlekedés, Lower East Side és a Brooklyn-híd

Ebben: Amerika kapuja; a kínai negyed; Little Italy; Bowery; Orchard Street; Canal Street; Katz Deli; Pickle Guys; Essex Market; a Tenement Museum, a Brooklyn Bridge; Brooklyn, közlekedés New Yorkban.


Turistaként menni Amerikai (6): New York “falvai”, a Chelsea és a mosodás kaland

Ebben: Hell’s Kitchen és a meleg közösségek; a Chelsea Hotel; az Empire Diner; az amerikai hamburger; a High Line; a Meatpacking District; a Chelsea Market; a Greenwich Village és a Soho, Washington Square, egy lemezbolti látogatás; a Greene Street; az East Village; így működik az önkiszolgáló mosoda.


Turistaként menni Amerika (7): Vasárnapi kirándulások, Staten Island és a Central Park

 Ebben: A Staten Island-i komp; buszozás Staten Islanden; a Central Park;  a Bethesda terasz; Alíz szobra; Strawberry Fields; vigyázat, túristalehúzás!; a Park Avenue 432; az Upper East Side és az Upper West Side; Museum Mile, a kimaradt Guggenheim és a Metropolitan; a Lincoln Center és a Metropolitan Opera.


Turistaként menni Amerika (8): Intrepid, Harlem és a Szellemirtók

Ebben: kisebbségi turistalétlét a világ leghírhedtebb kerületében; a 125. utca; az Apollo Színház; a Columbia Egyetem; Morningside; a Szent János-székesegyház; magyarok New Yorkban; a Chrysler Building; az Intrepid csatahajó; nagyáruházak;  különös moziélmény a Bryant Parkban.


Turistaként menni Amerika (9): Busszal New Yorkból Washingtonba

Ebben: a buszjegyek vétele; mit látunk a buszból?; az elveszett szemüveg.


Turistaként menni Amerika (10): Washington, a kétarcú főváros

Ebben: De mit lehet Washingtonban csinálni?; közlekedés, szállás és étkezés Washingtonban; rettenetes ételek; a Fehér Ház; majdnem látjuk az elnököt; a National Mall; a Capotolium; elkapunk egy a történelmi pillanatot; a Tükörmedence; a katonai emlékművek, a Lincoln-emlékmű; Amerika Történelmének Múzeuma; Washington másik arca.


Turistaként menni Amerika (11): Washingtonból Charlottesville-be, autóbérlés az USA-ban

Ebben: Autóbérlési tapasztalatok; a Manassas Nemzeti Park; menet közbeni szállásfoglalás; Charlottesville, az európai hangulatú kisváros; egy újabb kiváló hamburger.


Turistaként menni Amerika (12): Skyline Drive, Harpers Ferry és autóvezetés az USA-ban

Ebben: Autóvezetés az USA-ban; Skyline Drive, a panorámaút; növények és állatok; séta egy erdei ösvényen, Charles Town; Harpers Ferry, a köztünk élő vadnyugat.


Turistaként menni Amerika (13): Amisok az út szélén, Atlantic City és az amerikai tengerpart

Ebben: Átautózva Pennsylvanián; amis szekerek az útszélén; a Gengszterkorzó nyomában; a Ceasars kaszinó; a Boardwalk; fürdés az Atlanti óceánban.

Turistaként menni Amerika (14): Philadelphia és a hazaút

Ebben: King of Prussia és a bevásárlóközpontja; milyen egy amerikai outlet?; Philadelphiában közeledik a függetlenség napja; szabadság és ingyenes kajaosztás; séta a történelmi belvárosban, a visszaút New Yorkba; visszaadjuk a bérautót; biztonsági ellenőrzés a reptéren; a hazaút Amsterdami átszálással.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés