Elmesélem, milyen a bécsi TK Maxx



Az amerikai áruházlánc néhány éve jelent meg Ausztriában. Mintha a Lidl középső polcait összeházasítanánk egy méretes ruhaoutlettel. Most már értem, miért félnek tőle annyira a vetélytársak.

A TK Maxx így, a TK Maxx úgy, magyarázta még korábban a Londonban élő ismerősöm. Engem alapjáraton nem nagyon érdekel az életnek ezen szegmense, de amikor ősszel a Mariahilferstrasséra keveredtünk, bekukkantottam.

Azt láttam, hogy kétségkívül figyelemreméltó bolt, de csak utólag jutott eszembe, hogy lehetne belőle egy blogbejegyzést kerekíteni.

Most ezennel pótlom a mulasztást. Amikor néhány napja ismét Bécsben voltam, nemcsak jobban megnéztem a helyet, de néhány mobilképet is készítettem illusztrációként.

Elöljáróban annyit, hogy az amerikai TK Maxx (a tengerentúlon a lánc TJ Maxx néven fut) robbanásszerűen hódította meg először Amerikát, majd 2007-től Európát, és mindenhol feladja a leckét a konkurenciának.

Az öreg kontinensen jelenleg Írországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban és Ausztriában van jelen.

Ez utóbbi helyen 2015-ben indultak az áruházak, a térképen nyomon követhető, hogy éppen hol tart a lánc kiépülése.

A magyar határhoz a legközelebb a bécsújhelyi és a grazi üzlet van, Bécsben négyet is találunk belőlük.

A mariahilferstrassei bolt nagyjából az utca közepén van, kívülről semmi nem látszik, mi több, nem is utcaszinten van, egy jellegtelen bejárat után még egy mozgólépcsőn is fel kell mennünk, hogy ilyen látvány táruljon a szemünk elé.

A ruházati részleg a legnyagyobb

A ruházati részleg a legnyagyobb

Az egylégterű, mérsékelten elegáns hatást keltő TK Maxx alapterületre kb. két Lidl-áruháznyi. Az eladótér zömét a ruházati cikket töltik meg, férfi, női, gyerek és cipőszekció, táskák, kiegészítők, miegymás.

A termékek zöme márkás áru, amiket outletszerűen árulnak. Azaz az eredeti árnál jelentősen olcsóbban, cserében bizonytalanok a méretsorok, nem biztos, hogy a legutolsó kollekciót kapjuk, és arra sincs garancia, hogy a kiszemelt termék másnap még a fogason lóg.

Zoknikból is van elég

Zoknikból is van elég

A TK Maxx-nek jellegzetessége és sikereinek titka – a nyomott árakon kívül – a vadászösztön felkeltése és csúcsra járatása.

Élelmiszerek, háztartási eszközök

Élelmiszerek, háztartási eszközök

A bolt a ruhákon kívül is mesterfokon pakol elénk olyan, jellemzően minőségibb göncöket, amelyekről ott helyben derül ki, hogy mindig is ilyenre vágytunk, ennyi pénzért meg főleg: van itt lakberendezés, konyha- és háztartási cikke, élelmiszer, óra-ékszer, elektronika, kozmetikumok, játék és majdnem minden, ami egy hagyományos áruház részlegeiben megtalálható.

Tényleg roppant nehéz üres kézzel kijönni innen.

Sok táska is van

Sok táska is van

Nekem – bevallom – annyira nem nyerte el a tetszésemet, az impulzív vásárlás soha nem volt az én világom, de a végén mégiscsak egy 10 eurós fülhallgatóval gyarapodtam.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a cég Magyarországon is terjeszkedni akar.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés