A nap, amikor a politikusok újfent megszakértették a nyelvvizsgát



Minden statisztika szerint az unió országai közül Magyarországon a leggyalázatosabb a nyelvtudás.

És hiába telnek múlnak az évek, a helyzet egy tapodtat sem javul.

Nem is túl bonyolult erre a magyarázat: olyanok vannak döntési pozícióban, akiknek fogalmunk sincs az amúgy nem is túl bonyolult összefüggésekről.

Ma például a politika mutatta ki ez ügyben a foga sárgáját és a tökéletes inkompetenciáját.

Kezdték napot a szocialisták a nagy ötlettel, ami néhány kósza szavazatot talán hoz a romjaiban levő, már éppen csak pártnak nevezhető MSZP-nek, de nyelvtudást biztos, hogy nem.

Az áldott emlékű szocialista Hiller István azt javasolta, hogy a kormányzat hirdessen “amnesztiát” azoknak, akik nyelvvizsga hiányában nem vehetik át a diplomájukat. Ők kapnának egy diplomát azza a bejegyzéssel, hogy “nyelvvizsga nélkül”. Aztán aki két éven belül nyelvvizsgát szerez, az teljes értékű diplomát kapna

A Fidesz-frakció azonnal reagált. Na vajon hogy? Nem nehéz kitalálni. Szerintük “a szocialisták oktatási rendszere vezetett oda, hogy ma fiatalok tízezreinek nincs megfelelő nyelvtudása, nyelvvizsgája”.

Na erre már Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője, roppant sikeres egykori államtitkár is megszakértette a helyzetet, amikor azt mondta, hogy „közérdek, hogy mindenki biztos nyelvtudás birtokában fejezze be felsőfokú tanulmányait; a szabályozáson lazítani egyet jelent az igénytelenséggel.”

Hallgatva az okosakat, borítékolható, hogy a magyarok nyelvtudása még jó darabig a bányászbéka szintjén lesz.

Ugyanis első és elengedhetetlen fordulat az lenne, ha egyetlen tollvonással eltörölnék az idióta állami nyelvvizsgarendszert, aki nem tud, az tényleg megbukik az iskolában, aki tud, az ötöst kap, az egyetemen meg bizonyos tárgyakat tessék angolul/németül tartani és kész. A felszabaduló nem kevés pénzt, időt és energiát pedig a valódi nyelvoktatásba lehetne becsatornázni.

A többi meg menne szépen magától. Feltéve, ha a politikusokat sikerülne valahogy távol tartani a rendszertől.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés