Pilsner Urquell vagy Straropramen – Melyik a jobb cseh sör?



A Kozel mellett a legtöbb magyar szupermarketben ezt a két cseh sört árulják. Összeereszettük őket, hogy megtudjuk, melyikkel csinálunk jobb vásárt.

Ezzel a poszttal újraindul a sörtesztes sorozatunk, amely terveink szerint lényegileg nemigen változik.

Ugyanakkor már közel sem vagyunk olyan naivak, mint amikor annak idején belevágtunk és mindössze arra voltunk kíváncsiak, hogyha nem nézzük meg a címkét, meg tudjuk-e különböztetni egymástól az ország két népszerű sörét.

Aztán ahogy múlt az idő, úgy lettünk mi is okosabbak, a kukoricadarás nyomozás kapcsán például megtanultuk, hogy olvassuk el a címkét, és egyáltalán: legyünk tudatosak a választásnál.

Ez a tudatosságot szándékozik segíteni ez az írás is, amely két ismert cseh sör összevetéséről szól.

Ha eltekintünk az olcsóbb kategóriában induló Kozeltől, akkor a magyar piacon minden bizonnyal ez az a két „klasszikus” cseh sör, amellyel leggyakrabban találkozunk az áruházak polcain.

Nem kevés kíváncsisággal tettünk őket a képzeletbeli nagyítónk alá, annál is inkább, mert megfizethető árú termékekről van szó.

Staropramen, Pilsner Urquell

A Staropramen üvegje 219 forint volt a Sparban, amivel még az árversenyben sem vall szégyent. Ennél némileg ugyan drágább a Pilsner a maga 249 forintjával, de még a lélektani határon innen.

Ez a cirka 15%-os árbéli különbség aztán finoman, de következetesen kitapintható a két sör közti különbségekben.

A Pilsnernek egy árnyalattal határozottabb színe, az illata, és még dzánjnban is jobb a maga dombornyomásával és palackteteji aranyfóliájával.

Mindkét sörnek kellemes íze van, olyan, amitől egy harc-core sörrajongó nem esik hanyatt, de mégis karakteresebb, mint a Magyarországon forgalmazott kommersz sörök többsége.

A Staropramen egyedül erőben győz, igaz, itt egyértelmű a fölénye: 5% kontra 4,4%.

Messzire vezetne a gyártás helyének a taglalása és még messzebb az abból levonható esetleges következtetések. Talán majd egyszer belemegyünk ennek részleteibe is, most maradjunk a tényeknél: míg a Pilsner Urquell-t szülőhazájában gyártják, azaz importálva érkezik ide Cehországból, addig a Staropamen-t licence alapján a Borsodi Sörgyár főzi.

A végére maradt az egyik lényeg: mindkét sör megugorja a német tisztasági törvényt, azaz sem kukoricadara, sem más gyanús kiegészítő nincs bennük, ami Magyarországon ebben az árkategóriában nem is olyan magától érthetődő.

Staropramen, Pilsner Urquell

Összességében elmondható, hogy a Pilsner Urquell az egyik legjobb ár/érték arányú sör a magyar boltokban, de a Staropramen is jó választás, ha valaki munka után vagy a medence mellett elszopogatna néhány pohárral, úgy, hogy közben jogosan örül annak, hogy sikerült tudatosan és költséghatékonyan választania.

Korábbi tesztjeink



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés