London felfedezése: Három piac, három különleges londoni íz



Egy nagyvárost a piacai legalább annyira jellemzik, mint épített öröksége. Az alábbiakban három londoni piacot mutatunk be személyes élmények alapján.

Sajnos a híres Portabellót alaposan átszabta a turistaözön, de aggoldalomra semmi ok, Londonban akad még piac bőven.

(Az összes helyszínt személyesen jártam be, de ez néhány évvel ezelőtt volt, így az aktuális információkért célszerű a megadott linkre kattintani.)


Portobello Road Market
Helyszín:  Notting Hill
Mennyi idő kell a látogatásra: 1-2 óra
Belépő: nincs
Honlap: http://www.portobellomarket.org

A Portabello már jó ideje London leghíresebb utcai piaca, de igazán ismert akkor lett, amikor a Sztárom a párom (eredetileg Notting Hill) című 1999-es romantikus vígjátékban Julia Roberts és Hugh Grant szerelembe esnek egy itteni kis könyvesboltban. A turisták azóta hömpölyögnek itt fel és alá, hogy kissé tönkre is tegyék az eredeti hangulatot. A londoniak már nagyon más helyekre járnak, ha piacozni akarnak.

London, Portobello Road

Igaz, a régiségkereskedők még itt vannak, más kérdés, hogy egy átlagmagyarnak mennyi pénze van ezekre az eredeti, meglehetősen súlyos árú darabokra.  Ha mindenáron valami vásárfiára vágyunk, vigaszágon végtelen számú szuvenír- és giccsárus adódik a több kilométeres utcában. Minket mindenesetre nem kápráztatott el túlságosan a Portabello Road, viszont ha időnkből futja, érdemes bekukkantani a környékbeli utcákba, ugyanis az itteni ingatlanok négyzetméterét már nem is arany, hanem gyémántáron adják. Ha elfáradtunk a gyaloglásban, remekül lazulhatunk a szomszédos Holland Parkban.


Camden Lock Market
Helyszín: Camden, Észak London
Mit vehetünk: normális ételek, egyedi ékszerek, érdekes szuvenírek, ruhák.
Camden Lock Market
A jól informált turista már nem fent említett a Notting Hill-i Portabello Road piacára, hanem Camdenbe metrózik ki. A bohém hangulatú városrész az utóbbi időben igencsak népszerű lett a londoni partyzók, a piackedvelők és a turisták körében. Vigyázat! A területen két piac is található. A „Camden Market” feliratú hely a főutcán van, és néhány jópofa pólón kívül főként kommersz dolgok találhatók is. Ha egy kicsit tovább sétálunk, a vasúti felüljárónál, az út két oldalán húzódik a Camden Lock Market. Nevét a Londont átszelő csatornán kialakított zsilipről kapta, amely önmagában is látványosság. Ennek a partján van a piac, ami nemcsak kézműves-termékekben erős, de mérsékelt áron nagyon jókat lehet enni a legkülönbözőbb népek konyháiból. Londonban meg kell becsülni az ilyen helyeket.

Broadway Market
Helyszín: Hackney, Észak-London
Mit vehetünk: házi sütésű pékárú, érdekes ételek, ruhák, használt könyvek
Broadway Market, London
A helyet Londonban élő ismerősünk mutatta meg, mint olyant, amely még szinte érintetlen a turisták előtt. A hely a bevásárlás mellett egyféle agóraként is funkcionál a környéken élő multikulturális lakosság számára. Az apró Broadway Market London emberi arca, melyet alapjáraton szinte teljesen eltakar a világvárosi lét és a tömegturizmus. A piacon nagyjából ugyanannyiba kerül egy kávé, mint az Oxford Streeten, de olyan közegben isszuk meg, ami miatt mégis egész életünkben fogunk rá emlékezni. Itt végre vásárolhatunk házilag sütött igazi kenyeret, német kolbászt vagy meglepően finom angol édességeket. Az élelmiszerek mellett a felhozatal meglehetősen széles spektrumot ölel át, a retro ruháktól kezdve a bakelit lemezeken át a biciklikig. Vigyázat, a piac csak szombatonként üzemel!


mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés