London felfedezése: Ha sétálni való kedvünk van



Ezek a programok akkor reálisak, ha a látogatók rászánnak egy kis időt a gyaloglásra. Kétségkívül nem könnyű beiktatni őket egy feszített városnézésbe, cserében viszont a város olyan arcát mutatja, amelyet máshogy nem ismerhetünk meg.

Ezeket az útvonalakat magam is végig jártam, ezért is tudom jó szívvel ajánlani őket.


Chiswick
Helyszín:  Nyugat-London
Mennyi idő kell a látogatásra: fél nap
Belépő: nincs (csak a Chiswick house)
Honlap helyett: http://en.wikipedia.org/wiki/Chiswick%20%28

Vagy nagyon sok idő, vagy bátorság kell ahhoz, hogy a sztenderd londoni látnivalókat beáldozzuk egy chiswiki sétára, de nem valószínű, hogy bárki megbánja majd utólag, hogy kimetrózott vagy kivonatozott Nyugat-Londonnak ebbe a kerületébe, amely egyre felkapottabb mostanában. Legyen rajtunk kényelmes cipő, és lehetőleg napfényes időszakot válasszunk a látogatásra.  Ha van egy kis zsebpénz nálunk, az még jobb. Drámai dolgokra ne számítsunk, de sok apró, intim élményre annál inkább. Mi a Turnham Green metróállomástól sétáltunk be a „centrumba”.  Már a külvárosi utcákból kapunk egy kis ízelítőt a hangulatból.

A Hogart's House
A Hogart’s House

Az első megállónk az ingyenesen látogatható  Hoghart’s House volt. Itt a 18. században élt angol festő műveiből és életéből kapunk ízelítőt. Mellesleg rendkívül kellemes a ház kisugárzása is. Nem messze innen található az úgynevezett Chiswick House.

A Chiswick House parkja
A Chiswick House parkja

Ez egy jókora villa, melyet egy jókora kert vesz körül. Mivel belépős, és mivel semmi egetverő nincs odabent, így ennek látogatását kihagytuk.  Helyette viszont nagyot sétáltunk a Temze partján. A nagy víz okozta közelség eleve nyugtató hatású, és hogy még nyugodtabbak legyünk, hozzájön a helyi sörkultúra. Chiswickben található a legnagyobb és leghíresebb angol családi sörfőzde, a Fuller, ahol 350 éve főzik az italt.

Séta a Temze partján
Chiswick: Séta a Temze partján

Célszerű helyben megkóstolni, mivel a folyóparti sétányon egymást érik a barátságosabbnál barátságosabb pubok. Számunkra a legszimpatikusabb egy „Dove” nevezetű hely volt, de sajnos nem volt ülőhely, így maradt a kevésbé romantikus, de korrekt emeleti panorámával rendelkező Rutland, ahol az ale sörök mellé – csak a hangulat kedvéért – bevállaltunk egy fish and chipset is.  Chiswick nagyon kerek élmény tud lenni.


Regent’s Canal

Helyszín: Észak-Nyugat London
Mennyi idő kell a látogatásra: 2-3 óra
Belépő: Nincs
Honlap helyett: http://en.wikipedia.org/wiki/Regent%27s_Canal

„London egyik nagy titká”-nak jellemezi az egyik weboldal ezt a látványosságot, amely valóban nehezen illeszkedik a Londonról alkotott sztereotípiákhoz. A Regent’s Canal egy, a városban levő közel 14 kilométer hosszú víziút. Az ipari forradalom lázában az angolok egy mesterséges csatornát építettek London és az ország középső iparvidéke között. Ehhez kapcsolódik a Regent’s Canal, amely ennek a városon belüli kapcsolódásait szolgálta. A leglátványosabb része a beszédes nevű Little Venice-től indul és északra tart.

Nem egy tipikus londoni utcakép
Nem egy tipikus londoni utcakép

Elhaladunk többek között a londoni állatkert madárházai mellett, és útba esik a Camden Lock Market. A csatornán lakóhajók százai vannak kikötve, a parton járda fut végig, melyen régen vontatólovak jártak. Miközben bandukolunk, szemügyre vehetjük a turistahajók utasait és az igen változatos part menti környezetet.


Harry Potter 9 ¾ -es vágánya
Helyszín: King’s Cross vasútállomás
Mennyi idő kell a látogatásra: 10 perc
Belépő: nincs
Honlap: http://www.networkrail.co.uk/aspx/867.aspx (Az állomás honlapja)

Harry Potter-rajongóknak ajánljuk ezt a kis szösszenetet. A regény szerint Harry Potter vonata a londoni King’s Cross állomás 9 ¾ peronjáról indul Roxfortba. Hogy ezt megtalálják, a szereplőknek egyszerűen át kell sétálnia a falon a poggyászokkal. A tréfás kedvű angolok erre megépítették ezt:

Harry Potter itt szállt fel a vonatra

Semmi tábla vagy hasonló nem jelzi létezését, de nem nehéz megtalálni, csak kövessük a vágányok számozását. Készüljünk fel, hogy napközben tinédzserek sorakoznak itt okostelefonokkal, hogy megörökítsék egymást a legendás helyszínen. Maga a pályaudvar amúgy meglehetősen impozáns látvány.


Guildhall
Helyszín: City
Mennyi idő kell a látogatásra: 30 perc
Belépő: nincs
Honlap: http://www.guildhall.cityoflondon.gov.uk/

A Cityben való séta mindig izgalmas, amit tovább fokozhatunk, ha besétálunk a Guildhallba. Kevesen tudják, hogy hétköznapokon ezt is lehet.  Mi bementünk, nézegettünk vagy fél órát, de rajtunk kívül egyetlen ember fordult meg a hatalmas teremben: egy takarító. A Guildhall gyakorlatilag a City városházája, s míg az impozáns Great Hallhoz érünk, nagyon is modern folyosókon kell átküzdeni magunkat. London tulajdonképpen két város: London, a maga 8 millió lakosával, és a City a maga 2 négyzetkilométerével, 7200 lakosával, külön polgármesterével, rendőrségével és közigazgatásával.

A nagyterem a takarítóval
A nagyterem a takarítóval

Még mielőtt ajkunkat biggyesztünk, hozzá kell tenni, hogy 350 ezer ember dolgozik az itteni irodákban, és 70 ország 500 bankja ütött tanyát a közelben. A 600 éves Great Hall templombelsőre hasonlít, de mégsem a pénz jut eszünkbe róla, hanem az az irigylésre méltó angol történelmi folytonosság.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés