London felfedezése: Egy tucat kevéssé ismert, ám annál izgalmasabb londoni múzeum



London bejárásához több hét is kevés, megismeréséhez talán egy élet sem elég. Mikor turistaként otthon elkezdjük a rákészülést, hamar rájövünk, hogy súlyos kompromisszumokat kell kötnünk és fájó szívvel lemondanunk néhány betervezett látnivalóról.

De máshogy is gondolkodtatunk. Mi van akkor, ha a kihagyjuk az olyan időrabló, méregdrága, de elég lapos élményeket adó látnivalókat mint a London Eye vagy a Madame Tussaud, és helyette eredetibb alternatívákat keresünk.

Az itt csokorba szedett múzeumok nem tartoznak a kötelező elemek közé, viszont nagyon is londoniak, és olyan izgalmas területeket járnak körül, amelyek sok látogatót érdekelhetnek.

Ráadásul nem egy közülük ingyenes.

(Az összes helyszínt személyesen jártam be, de némelyik esetében ez több évvel ezelőtt volt, így az aktuális információkért célszerű a megadott linkre kattintani.)


 Museum of London
Helyszín:  City
Mennyi idő kell a látogatásra:  2-6 óra
Belépő:  nincs
Honlap: http://www.museumoflondon.org.uk

Hogy miért pont ott kapott helyet ez az intézmény, ahol van, az meglehetősen rejtélyes. A Museum of London a city északi szélén, a nagy turistacsapásoktól meglehetősen távol található. Bár a közeli üvegpaloták impozáns látványt nyújtanak, a múzeum maga kissé csúnyácska, majdhogynem szocreál képet fest kívülről. De ne dőljünk be a látszatnak!  A szerény külső gazdag tartalmat takar, ráadásul azt mutatja be, amiért itt vagyunk: Londont. A kezdetektől napjainkig.

Museum of London

Javasoljuk önöknek, hogy gondosan osszák be az idejüket, mert zavarba ejtően sok a látnivaló itt. Már az első termekben órákat lehetne tölteni a római, már a születése pillanatában multikulturális várossal, és ahogy előre megyünk az időben, úgy lesznek egyre látványosabbak a kiállított tárgyak. A nagy tűzvészt egy vetítőteremben tudjuk átélni, később lehetőségünk van sétálni egy viktoriánus kertben, és találunk egy felépített városrészt is, ami London életét mutatja be a 19. század végén, a 20. század elején. Hagyjunk tehát időt a helyszínre, és garantáltan nagyobb élményben lesz részünk, mint az erősen akadémikus British Museumban.


Imperial War Museum
Helyszín: Dél-London, Elephant and Castle
Mennyi idő kell a látogatásra: 2-6 óra
Belépő: nincs
Honlap: http://www.iwm.org.uk

Hasonlóan a London Museumhoz, ez is kívül esik a turistacsapásokon. De ha valakit érdekel a történelem, a háború és a háborús technika, nem fog csalódni. Komplett tankok, bombázók, tengeralattjárók vannak a nagycsarnokban (vajon hogyan hozták őket ide?), a föld feletti és föld alatti szintek tekervényes labirintusaiban brit szemszögből tekinthetjük át be a világ fegyveres konfliktusait.

London, War Museum

Több interaktív részleg is van:  fények, zajok és illatok társaságában sétálhatunk az első világháború éjszakai lövészárkaiban, illetve – ha van türelmünk a sorban álláshoz –  megtapasztalhatjuk, milyen lehetett egy londoni földalatti bunkerben a második világháborús német bombázás.  Méreten felüli adagot kapunk családok háborús mindennapjaiból, a holokausztból, a hidegháborús kémvilágból, és úgy általában mindenből.


National Gallery
Helyszín: Trafalgar Square
Mennyi idő kell a látogatásra: 2-12 óra
Belépő: Az állandó kiállítás ingyenes
Honlap: http://www.nationalgallery.org.uk

A brit nemzeti galéria minden útikönyvben ott lapul, ráadásul iszonyúan szem előtt van, mégis elvétve hallani magyar szót a hatalmas épületben. Talán mert ez a múzeum nem tartozik a kötelező látványosságok közé. Akit nem különösen érdekel a festészet, annak így nem is érdemes a galériára időd vesztegetni, hiszen otthon nem lehet vele úgy eldicsekedni, mint a Louvre-ral vagy a Pradóval. Aki viszont érzékeny a művészettörténet iránt, óriási kincsesbányát talál itt. Az intézmény 30 „szuperfestményt” rejt, Tizianótól  kezdveVincent Van Gogh-ig, rajtuk kívül még több mint 2000 mű van itt kiállítva. Az egész bejárása teljesen reménytelen. (Ebben egyetértettek a teremőrök is.)

 National Gallery

Ha nem akarunk – a feladat nagyságát belátva – sírva fakadni a termek egyikében, két stratégiát érdemes követni: a) csak a kiemelt szuperképekre koncentrálunk, és a bejáratnál kapható térkép segítségével beazonosítjuk a helyszíneket. Nem túl elegáns, de praktikus megoldás. b) ennek időigényesebb alternatívája, hogy otthon a honlap segítségével alaposan áttanulmányozzuk a felhozatalt, és ez alapján finomra hangoljuk az itinert.


Victoria and Albert Museum
Helyszín: Cromwell Road, Múzeum Negyed, Dél-Kensington
Mennyi idő kell a látogatásra: 2-12 óra
Belépő: Az állandó kiállítás ingyenes
Honlap: http://www.vam.ac.uk

A nevéből ítélve sokáig azt hittük, ez valami viktoriánus időszakot bemutató intézmény, amit annak rendje és módja szerint el is kerültünk. De másról van itt szó. A Victoria és Albert (VA) a világ legnagyobb design-múzeuma. A művészet és a formatervezés témakörében az angolok 11 kilométer hosszú látnivalót halmoztak itt fel, úgyhogy nagyjából ugyanarra az elveszettségre kell felkészülni, mint a nemzeti galériában. Itt annyiban könnyebb a helyzet, hogy a gyűjtemény földrajzilag tematizált, elvileg el tudjuk dönteni, hogy mondjuk a japánok érdekelnek bennünket, (a kezdetektől a 21. századi divatig) vagy az ezüstékszerek.

Reneszánsz udvar az egyik teremben
Reneszánsz udvar az egyik teremben

Azért megsúgjuk: nem lesz könnyű. A múzeumnak egy remek udvara van és egy kiváló boltja is van. Ez utóbbi nemcsak nagy, de igényes is; mégiscsak egy design-központban vagyunk.


A Bank of England látogatóközpontja
Helyszín: City
Mennyi idő kell a látogatásra: 1 óra
Belépő: nincs
Honlap: http://www.bankofengland.co.uk/education/Pages/museum/visiting/faq.aspx

Lássuk be, Londont nem a festők vagy az írók tették naggyá, még csak nem is a királyok. Hanem az arany, amit a derék angolok felhalmoztak. A legendás Bank of Englandbe nem lehet bemenni, de kárpótlásul az épület egyik oldalsó szegletében berendeztek egy látogatóközpontot, ami erősen hajaz a Magyar Nemzeti Bank hasonló intézményére. (Nem tudjuk, ki másolt kiről.)  Itt egyrészt nyomon követhetjük az angol pénzvilág történetét, másrészt  a közgazdaság általános kérdéseire is választ kapunk. (Néhány hazai politikust kötelező jelleggel végigvezetnénk a fejtágító vitrinek és az interaktív feladatok között. ) A helyszín számunkra legérdekesebb tárgya egy aranytömb volt, melyet – sűrű biztonsági intézkedések közepette – mindenki megemelhet. Különös tapintású, nehéz tárgy.


Cabinet War Rooms
Helyszín: Belváros, Whitehall
Mennyi idő kell a látogatásra: kb. 1-2 óra
Belépő: 15,95 font
Cabinet War Rooms, London
A Churchill War Roomsként is emlegetett hely London szívének közepén van, mégis rejtve marad a legtöbb turista előtt. Igaz, különösebb reklámja nincs, és a lejárati ajtó is ügyesen rejtőzködik a király kincstár és a St. James park szomszédságában. Itt, ezekben a bunkerszerű helyiségekben vészelte át a második világháborút Churchill és csapata, innen irányították a katonai műveleteket. Mikor vége lett a háborúnak, a helyet bezárták, de úgy hagytak mindent, ahogy az utolsó napon volt. Most ezt lehet megnézni. Mivel a látvány önmagában – hálószobák, térképszoba stb. – ugyan érdekes, de egyben meglehetősen puritán lenne, kiegészítették egy Churchill Múzeummal is. Az angolok máig rajonganak az egykori háborús miniszterelnökért, és ez a rajongás meg is látszik a múzeum anyagán. Churcill életének szinte minden napjáról megtudhatunk valamit. A múzeumban a jegy mellé ingyenes elektronikus „audio guide” is jár. Magyarul sajnos nem tud.

HMS Belfast
Helyszín: a Temze déli partja, szemben a Towerrel
Mennyi idő kell a látogatásra: kb. 2-2,5. óra
Belépő: 13,50 font
HMS Belfast, London
A Belfast a második világháború egyik legnagyobb hadihajója volt, amely szerencsésen túlélte világégést, ami után még megjárta a koreai háborút is. Az angolok – a rá jellemző praktikus gondolkodással – nem olvasztották be a monstrumot, hanem leparkoltak vele a Temzén, szemben a Towerrel. Mivel a folyón nem ritkák a hajók, első látásra nem is tűnik kakukktojásnak a jószág. Viszont ha bemegyünk, garantált élményben lesz része azoknak, akiket érdekel a technika vagy a történelem.
A Belfast bejárása azért szokatlan élmény, mert nem egy múzeumban járunk, amely bemutatja, milyen egy hadihajó, hanem magán az egykori, sokat látott hadihajón. Bár csak a hajó egy töredéke áll nyitva a látogatók számára, ez a töredék is alaposan megtornáztat. Ha egyszer elkezdünk járkálni a fedélzetek és a helyiségek között, képtelenek vagyunk abbahagyni, és látni akarunk mindent, a krumpliraktártól kezdve a fogorvosi szobán át a gépházig. Az egyik ágyútoronyban 5-8 perces ízelítőt is kapunk, milyen is lehetett az, amikor a hajót a rendeltetésének megfelelően használták.

Geffrye Museum
Helyszín: Hoxton, Észak-London
Mennyi idő kell a látogatásra: kb. 1 óra
Belépő: Ingyenes
Geffrye Museum, London
A londoni múlt egy apró, de mégis látványos szegletét mutatja be a már külsejében is roppant angolos Geffrye Museum. Az egykori idősek szegényházának alsó szintjét úgy alakították ki, hogy szobáról-szobára haladva végigkövethetjük, hogyan változtak a tipikus angol szobabelsők.
Az első szoba az 1600 körüli állapotokat tükrözi, míg az utolsóban már Sony-tévé van. A főleg a nők fantáziáját megmozgató időséta (lásd kosztümös angol tévéfilmek) arra is jó, hogy hasonlítgassunk, például angol középosztály-szobabelsőket a magyar történelmi évszámokkal: kiderül, hogy a két ország közötti szakadékot még annál is sokkal nehezebb áthidalni, mint gondoljuk.
Az épület mögött múzeumjellegű kertek vannak telepítve, harmonizálva a belső enteriőrrel. Ezek szintén ingyen látogathatók.

 Museum of London Docklands
Helyszín: West India Quay, Canary Wharf (Docklands)
Mennyi idő kell a látogatásra: 1-2 óra
Belépő: Ingyenes
A Museum of Docklands
 A hely nemcsak a múzeum miatt ér meg egy kis kitérőt. A dokkok vidéke egykor London sok pénzt hozó, de kőkemény helye volt, hogy mára az üzleti világ egyik központjává váljon. És hogy megint csak sok pénzt hozzon. A második világháború után a dokkokat a városon kívülre paterolták, a helyszínen hatalmas ingatlanfejlesztések történtek, és mára afféle második City jöjjön létre. Az üveg-felhőkarcolókban pénzintézetek, újságok főhadiszállásai költöztek. Ha felülünk az épületek és a mesterséges tavakká szelídített dokkok között kanyargó DLR-re (Docklands Light Railway), egy különös, számunkra csak a filmekből ismert világból kapunk ízelítőt.
Canary Warf
Ebben a környezetben, egy egykori raktárban alakították ki a környékről szóló múzeumot. Ne lepődjünk meg a háromszintes kiállítótér nagyságán, a kiállított anyag gazdagságán: az angolok nagyon ügyesen és érdekesen tudják tálalni az apró dolgokat is. A dokkok 2000 éves történelme ráadásul nem is apróság, lévén ez pár négyzetkilométer tette az országot hatalmas világbirodalommá, így a Docklands nem egyszerűen az ipari vagy hajózási múlt szimbóluma, hanem sűrítménye az angol történelemnek, annak minden vonzó és taszító alkotórészével egyetemben.

Freemasons’ Hall
Helyszín: Holborn, néhány utcányira a Covent Gardentől
Mennyi idő kell a látogatásra: kb. 1 óra
Belépő: ingyenes
Freemasons Hall, London
A szabadkőművesek londoni csarnoka mint helyszín meglehetősen titokzatosan hangzik, és eme titokzatosság be is igazolódik, ha nem is pontosan abban a formában, ahogy a látogató várja. Tekintélyes méretű, furcsa alakú építmény az 1786-ban alakult United Grand Lodge of England (egyesült angol szabadkőműves nagypáholy) központja.
Belépő nincs, fotózni viszont nem lehet. A bejáratnál látogatókitűzőt kapunk, az emeleten ki kell tölteni, milyen városból (országot nem kérik) és milyen páholyból érkeztünk (ezt kihúztuk). Ezután megnézhetjük a könyvtárat és a tornaterem nagyságú múzeumot, ahol megannyi tárgyat találunk a vitrinekben.

Aki arra számít, hogy a múzeum fellebbenti a fátylat a szabadkőműveseket övező misztikumról, az csalódni fog, ahhoz túlságosan is konkrétak a tárgyak. Így ha valóban értékelni akarjuk az itt látottakat, célszerű, ha már otthon rákészülünk alaposan a dologra. Aki akar, csatlakozhat az ingyenes tárlatvezetéshez, ami nagyjából a kiállítás szellemében történik. Az angol nyelv finomságai iránt fogékonyak extra szolgáltatásként rácsodálkozhatnak az idegenvezető cockney akcentusára is.


Tate Modern
Helyszín: Southwark
Mennyi idő kell a látogatásra: 2-3 óra
Belépő: nincs (az időszaki kiállításokra van)
HonlapÍrunk róla, mert ott voltunk, de nem tudunk nem őszinték lenni és elmondani: csalódtunk benne. A 2000-ben átadott múzeum egykor erőmű volt.  Az épület belseje a hatalmas turbinacsarnokkal több mint impozáns, mint ahogy a falakon található modernkori festmények is.London, Tate ModernA műélvezetet nemcsak azonban jelentősen lerontja a műmennyiség nyomasztó súlya és a turistatömeg, melynek jelentős hányada szemmel láthatóan csak azért jár teremről-teremre, hogy kipipálhassa ezt a látnivalót is.  Nekünk annyira nem volt meggyőző a hely, pedig nem vagyunk érzéketlenek a modern művészetekre, így hogy el tudjuk képzelni, mennyire élvezi a termek végelláthatatlan sorát az, aki kevesebb affinitást mutat a 20-21. század megannyi formanyelve irányába.  De lehet, majd egyszer nekifutunk a Tate Modernek még egyszer.

Houses of Parliament (Parlamenti séta)
Helyszín: Westminster
Mennyi idő kell a látogatásra: 75 perc
Belépő: 15 font
Honlap: http://www.parliament.uk/visiting/

A brit parlament látogatása a bonyolultabb feladatok közé tartozik. Korábban még be lehetett menni az ülésekre (nekünk 20 évvel ezelőtt sikerült), ma azonban csak vasárnapokon és a nyári ülésszaki szünetben látogatható az épület, akkor is korlátozásokkal, mivel előzetesen – online vagy a helyszínen – regisztrálni kell a vezetett sétákra.

 bent nem lehet fotózni
A brit parlament épülete: bent nem lehet fotózni

Viszont a téma iránt érdeklődőknek garantált élmény az alsó és a felsőház, illetve mindenféle csarnokok és folyosók bejárása. Egyrészt építészetileg, esztétikailag elég súlyos a látvány, másrészt nagyon töményen körülvesz minket a modern demokráciák légköre, annak számunkra távoli, ismeretlen hagyományai, egzotikus társadalmi beágyazottsága.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés