Szent Márton Ákos-koncertre látogat



A városháza oldalát csodálatos molinó díszíti.  

Ahogy ti, úgy én is sejtettem, hogy a szexi táncverseny nem az utolsó Szent Márton-téma, amely köré blogbejegyzést lehet kanyarintani.

Legfeljebb az események felpörgése meglepetés, azt sugallva, hogy Szombathely szentje köré épített bizarr események (városi bál, birkózóverseny, léghajózás, latin táncok) nem a furcsa kivételeket jelentik, hanem magát a rendszer alapbeállítását.

Itt van most például ez a csodálatos óriásmolinó, amelyet a múlt héten fedeztem fel a szombathelyi városháza oldalán.

Szent Márton plakát

Minden tekintetben szép munka.

A trabantkék alapokra applikált Szent Márton-kompozíció a sárgán világító kereszttel, a ráhajigált betűtípus-orgia és a  vizuális harmónia teljes hiánya azt sugallja, valaki alaposan összecsapta ezt a munkát.

Vagy éppen ellenkezőleg, zseniális munkáról van szó.

Mert lehet, az alkotó ilyen csavaros módon szerette volna visszaadni a Szent Márton-találkozó – és vele együtt az egész Szent Márton-év – teljes koncepciótlanságát.

Szent Márton plakát

A molinó alapján lesz itt minden, mint a búcsúban. Többek között szentmise, családi programok, Böjte Csaba, lelki töltekezés, felemelő szeretet és legfőként: ingyenes Ákos-koncert.

Nyilván az utóbbi a lényeg, Ákos nevével lehet ezreket toborozni az Emlékmű-dombra.

Szent Márton plakát

Izgalmas rejtvény, hogy Magyarország egyik leggazdagabb és legmagasabb gázsit kérő popzenésze, illetve a nevéhez kapcsolódó népszórakoztatás hogyan is kapcsolódik a koldusok és a szegények szentjéhez, aki egykoron többek között azért lett népszerű, mert ő maga nagyon szerényen és szegényen élt, és elítélte a gazdagodó egyház fényűzéseit. Szerzetestársainak például azt is megtiltotta, hogy adományt fogadjanak el az új ruháikhoz.

Most pedig a nevében szórnak el százmilliókat a szélben.

Ha valaki tudja a megoldást, ne kíméljen!

Addig viszont azt kell hogy gondoljam, hogy a több milliárd forintot felemésztő Szent Márton-év pénzben bővelkedik ugyan, de a kreativitásban és jó ízlésben súlyos hiányokat mutat.

“Éld át és add tovább!” – adja az utasítást az óriásplakát, amihez én még azt a szerény tanácsot adnám, hogy “Gondolkodj el rajta!”



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés