Most éppen azt gondolom, hogy nem az iPhone, a lapos óriástévé, a Vörös-tengeren való búvárkodás, a fővárosi Király utca környékén való bulibasüppedés vagy éppen a kerek női popsikról való porszippantás a valódi luxus.
Hanem a lelassított, magamra, magunkra fordított idő.
Mondjuk hét közepén eldönteni, hogy a hétvégén „pörgetés” (egy itt élő bosnyáktól eltanult szó) lesz.
Először elmenni a Sparba, ott szakértő szemmel, hosszan tapogatni, nézni, kritizálni a szalonna-felhozatalt, majd az “Erdélyi szalonna” mellett tenni le a voksot.
Ugyanakkor és ugyanott csalódni a grillkolbász-felhozatalban, azt gyengének és drágának találni.
Nem sokkal később, egy hirtelen ötlettől vezérelve elzarándokolni az egyik Coopba, és kiválasztani egy nem sokkal olcsóbb, de mégis hazai kolbászt.
Másnap beszerezni a hagymát, cukkínit és hasonlókat, harmadnap délután pedig „pörgetni”.
Ehhez először elmosni a rácsot, kitakarítani az udvari tűzrakó helyet.
Aztán papírt keresni a pincében az egykori könyvelési iratok között, majd gyújtóst vágni a kisbaltával.
Századszor is mérgelődni azon, hogy miért is kellett elraktározni sok évvel ezelőtt az udvarról kivágott gyümölcsfák ágait, melyek égni égnek ugyan, de hőt nem adnak; majd a biztonság kedvéért innen-onnan bontott fenyődeszkákkal kiegészíteni őket.
Meggyújtani a tüzet, majd ezt másfél óráig kell rakni, piszkálni, hogy a végén maradjon némi parázs.
Közben rostélyra tenni mindent, szalonnát, kolbászt, hagymát, cukkínit, hozzá a kerti asztalon előkészíteni, kenyeret, ajvart, uborkát, vörösbort és egyebeket.
Méhek ezreit hallgatni az asztal melletti, feletti hársfán.
Közel sötétedéskor gyertyát gyújtani és az elkészült vacsorát a saját kézzel felújított nagy kerti faasztalon tálalni.
Hátradőlni, lassan enni, 30 perc alatt egyszerre átélni a 72 órás előkészítés minden pillanatát.
Aztán a borospohár mellől sokág nézni a hamvadó parazsat.
Na ezt nevezem én luxusnak.
Szólj hozzá!