Lássuk be, egész jó lett Szombathelyen a Múzeum Park



Sportszerű voltam, no, megvártam a nyarat, a virágokat, és persze arra is kíváncsi voltam, odafigyelnek-e gondozásra. Nos, eddig egész jól ugrották az akadályokat, így a park most a város egyik legjobb helyének számít? Kérdés, így marad-e.

Amikor 25 évvel ezelőtt először voltam Londonban, sok mindenen meglepődtem. Egyike volt ezen meglepetéseknek, hogy a délidőben a belváros parkjainak gyepén öltönyös úriemberek ücsörögtek, egyik kezükben sör, másikban halas szendvics.

Elképzeltem, hogy mi lenne, ha így leülnék valahova Szombathely belvárosában: talán még a mentőknek is szólna valaki.

Nos, most már el tudom képzelni, a Múzeumkert ugyanis annyira nincs szem előtt, másrészt a fű alkalmas akár a szendvicsevésre is.

Itt akár le lehet ülni a fűbe

Itt akár le lehet ülni a fűbe

A parkot – igazi káeurópai módra – január elején, a legnagyobb hóban és fagyban adták át a politikusok, gondolom valami pályázati határidő miatt.

Bár korábban megígértem, hogy szemmel tartom a helyet, most kivártam kicsit, elvégre egy kopár parkból nagy következtetéseket nem lehet levonni.

muzeumpark-nyar-1

Mostanra viszont kihajtottak a tavasszal ültetett növények, és az is látszik, mennyire is viselik gondját az új helynek.

Nos, be kell vallani, kellemes hely lett a park.

Kellemes hely lett

Kellemes hely lett

Bár korábban azt ígérték, hogy estére bezárják a kaput, most mégsem így történik, de mindegy is, mert a Gyöngyös patakon átívelő kishídról bármikor be lehet jönni.

muzeumpark-nyar-11

A borzalmas és szégyenletes nyilvános vécéket a föld alá temették, a fákat megigazították, egész tisztességes minőségű és mennyiségű térbútorokat helyeztek ki, itt-ott virágok is vannak, ráadásul láthatóan a füvet is nyírják.

Itt voltak a nyilvános vécék

Itt voltak a nyilvános vécék

A kívülről felújított múzeumépület harmonizál a parkkal, a korábbi Szent Márton-projekt sete-suta elemei is talán sokkal jobban érzik magukat itt a bőrükben, és mi is jobban elfogadjuk őket.

muzeumpark-nyar-10

A kerítés teljesen elfogadható, a parkot nemcsak leválasztja a Wesselényi és a Széll Kálmán utcától, de egyben intimebbé és védettebbé teszi.

A kerítés rendben van, a járda lehetne szebben rakva

A kerítés rendben van, a járda lehetne szebben rakva

A helyet láthatóan még nem fedezték fel tömegével az emberek, pedig ideális randevú-, beszélgető-, gyereksétáltató- és olvasóhely.

A mérleg másik serpenyője jóval kisebb, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen üres.

Elég kontrasztos a két utca találkozása

Elég kontrasztos a két utca találkozása

A Széll Kálmán utca aszfaltozása megmaradt olyannak, amilyen volt, de abban bízom, hogy majd az út és járdafelújítási programba bekerül az is.

Végre egy hely, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű pad van

Végre egy hely, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű pad van

A Wesselényi utcai térkövezés nálam biztos, hogy nem ötös, és csak reménykedni tudok benne, hogy az évek folyamán nem lesz hullámos a felszín.

A sokat ajnározott „hattyúház” meglehetősen igénytelenre sikeredett, és a virágokból lehetne több és változatosabb is.

A hattyúház: ennek így mi értelme van?

A hattyúház: ennek így mi értelme van?

De a legnagyobb kérdés az, hogy sikerül-e a fenntartási munkákat rendszeresen és gondosan elvégezni, ennek hiányában a kavicsos utak és a növényzet hamar az ebek harmincadjára jut, pont mint a park előző formája.

Lássuk be, egész jó lett Szombathelyen a Múzeum Park

Akkor sem azért pukkant le a hely, mert nem volt hattyúház.

Én annyit tudok tenni, hogy figyelem.

Értékelés: 8/10



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés