Mi a közös Bill Gates-ben és bennem?



Kattintsatok vagy görgessetek, így nemsokára ezen fontos információ birtokába juttok.

Magyarországon nincs nagy kultusza a Reddit.com közösségi portálnak, ami szerényen úgy definiálja magát, mint az internet nyitóoldala (Front page of the Internet).

Ha valaki rákattint, első látásra nem annyira ez jut eszébe, inkább az, hogy ezt minden bizonnyal unatkozó nyolcadikosok rakták össze a számtechszakkörön, mikor 20 percet késett a tanár.

A szolid külső harapós belsőt takar, az oldal havi látogatottsága félmilliárd olvasó körül van, így nem meglepő, hogy nemcsak mezei internetezők, de ismert emberek is figyelik az itteni történéseket, alkalmanként maguk is hozzájárulnak a tartalomhoz.

Tegnap például a Microsoft-alapító Bill Gates volt a vendég, aki a Forbes szerint a maga 75 milliárd dollárnyi vagyonával 2016-ban visszaküzdette magát a világ leggazdagabb emberévé.

Bill Gates és a nevéhez fűződő Windows évtizedek óta agresszív kritikák kereszttüzében van, ugyanakkor nem lehet elvitatni, hogy a fickó mégiscsak írt egy-két programnyelvet, ami alapjaiban változtatta meg a számítástechnikát és vele életünket, a Windows-nál meg még mindig nem írtak használhatóbb operációs rendszert.

Ugyanaz a helyszín és a szereplők, de a két fotó között 43 év telt el. Nemcsak péne, még humora is van a csávónak, akit valamiért mégis illik útálni.

Ugyanaz a helyszín és a szereplők, de a két fotó között 43 év telt el. Nemcsak pénze, még humora is van a csávónak, akit valamiért illik útálni.

Gates egyébként 2000-ben lemondott a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, két éve pedig az elnöki tisztségről is.

Jelenleg feleségével főként az alapítványa útját egyengeti,  jótékony dolgokra költve a töménytelen pénzét. A háromgyermekes házaspár úgy tervezi, vagyonuknak 95 százalékát ajándékozzák majd el, mindenféle fontos ügyekre, amelyekre a kormányoktól nem jut elég.

Bill Gates életrajza amúgy meglehetősen kevés átfedést mutat az enyémmel. Hogy ezt mennyire bánom, egyelőre még nem döntöttem el, de amikor beleolvastam a Reddit tegnapi Ask Me Anything (Kérdezz tőlem bármit) eszmecseréjébe, örömmel tapasztaltam, hogy azért vannak közös nevezőink.

Gates az olvasás kapcsán azt írja, hogy nála szabály, hogy az elkezdett könyveket mindig elolvassa. Olykor két könyvet is olvas egyszerre, azért, hogy a komolyat enyhíteni tudja egy könnyeddel. Hajlamos késő éjszaka is olvasni, ami azzal jár, hogy másnap nem a legfrissebb, amit akkor roppant sajnál.

Nos, ezekben a mondatokban örömmel ismertem rá magamra. Lám-lám, mégiscsak van bennem egy aprócska Bill Gates.

Ha ez eddig – érthető módon – nem kötötte volna le a figyelmeteket, akkor még igyekszem menteni a menthetőt, és ideírom, hogy a fickó szerint az emberiség a következő húsz évben három nagy területen ér majd el sikereket.

  1. Olcsó és környezetbarát energia előállítása.
  2. A betegségek elleni küzdelem. Különösen a fertőző betegségek (AIDS, gyermekbénulás, tuberkulózis stb.) terén van jó esély arra, hogy ezeket  a megszűnés környékére szorítsuk vissza.
  3. Az oktatás jobbá tétele. Segítség a tanároknak, hogy jobban tanítsanak, és segítsék a diákoknak, hogy jobban tanuljanak.

(Így visszaolvasva mintha kicsit ez más irány és más hangsúly lenne, mint amerre mi haladunk. De persze nem kételkedem, hogy minden B-kategóriás magyar politikus be tudná bizonyítani, hogy Bill Gates hülye.)

Ja igen, és olvassatok mindennap!



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés