Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas Galériában



A korán elhunyt Vas megyei festőművész körül láthatóan kultusz alakult ki. Tényleg szuggesztívek ezek a képek.

Egy szerelmespár, anya a gyermekével, emberek gyalogolnak a téli utcán, gyászoló öregasszonyok, óra, fakanál és üveg csendélete a konyhaasztalon.

Témájukat tekintve lehetnének ezek a festmények akár egy vágyott vidéki intimitás megjelenítési formái is, de Szokolszky Miklós (1942-1982) művei távol vannak az idilltől.

Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas GalériábanNemcsak a sötét színekkel festett komor képek telepednek ránk a súlyukkal, de még a vidám falusi fúvósok alakjai körül is van valami nyugtalanító.

A művek nemcsak egy kortalan kelet-európai hangulatjelentést hordoznak, de bepillantást engednek az üresség, a magány, a rezignáltság világába, amelyről nem szeretünk beszélni, de mégis olyan sokan ráismerünk, ha találkozunk vele.

Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas Galériában

A kép előterében Scheiber Katalin galéria-vezető és a kiállítást megnyitó Horváth János. Érdekesség: a 85 éves festőművésznek november 13-én nyílik kiállítása a Vitalitasban.

„Szokolszky Miklós nem festett szobaképeket” – ezt már nem én, hanem a sokkal avatottabb Horváth János mondta péntek délután a szombathelyi Vitalitas Galériában, ahol a 40 éves korában elhunyt Vas megyei alkotó képeiből rendezett kiállítás megnyitója zajlott.

Horváth János

Horváth János

Nyitóbeszédében az ismert mester nemcsak szakmai, de személyes, emberi aspektusból is jellemezte a Szokolszky-t. Tehette, mert korábban tanítványa is volt a „kedves, barátságos, fanyar humorú” fiatalember.

Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas GalériábanHorváth János elmondta: a Csepregen élő, tanító és alkotó művésznek 1974-ben Szombathelyen nyílt egyik önálló tárlata, számára ekkor derült ki, hogy „a báb lepkévé változott”.

A megnyitón érdeklődőkből nem volt hiány

A megnyitón érdeklődőkből nem volt hiány

Szokolszky központi témája az ember volt, nem kanyargott a trendek között, egyedül ment azon az úton, amelyet önmaga határozott meg önmaga számára – tudtuk meg.

Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas Galériában„Hagyjuk, hogy a képek beszéljenek hozzánk és párosítsuk velük gondolatokat” – adott végül univerzális műélvezeti tippet Horváth János.

Szokolszky László művészetének korábban egy terjedelmesebb írást szentelt a Vaskarika, életrajza megtalálható az Artportal.hu-n.

Szokolszky Miklós festményei a Vitalitas Galériában

A kiállítás megnyitóján közreműködött Béres Ottó fuvolaművész

A kiállítás október 30-ig díjmentesen megtekinthető a Vitalitas Galéria (Szombathely, 11-es huszár út 19.) nyitvatartási idejében: hétköznaponként 14 és 17 óra között.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés