Hol voltam, mit csináltam?



Nem érzékelek ellenállhatatlan olvasói nyomást, így inkább a prózai, kisszerű hétköznapokhoz való visszatérés biztos jele, hogy fellebbentem a fátylat Facebook-bejegyzésemről.

Hol voltam 10 napig?

Horvátországban, egy Zadar környéki kis faluban. Az a neve, hogy Petrcane.

A kis utca, ahol 10 napig laktam

A kis utca, ahol 10 napig laktam

Miért mentem oda?

Ha tehetem, nyárom elmegyek a horvát tengerhez.

Miért?

Mert szeretem. Minden álló- és mozgóvizet szeretek.

Akkor miért nem a Balatonhoz megyek?

Nem tudom. A tenger az más. Majd talán megyek a Balatonhoz is.

Most először voltam ebben a kis faluban?

Á, dehogy. Ez már a negyedik alkalom.

Ennyire érdekes falu ez a Petrcane?

Turisztikai szempontból teljesen érdektelen. Két kis vegyesbolt, néhány vendéglő, falusi strand falusi beach house-zal. Talán ezért szeretem nagyon.

Mi csináltam ott 10 napig?

Néztem a tengert, kívülről és belülről, alulról és felülről. Vittem magammal két regényt is. És persze a ment a tévében a foci vb.

A horvátokat mennyire izgatta a vb?

Teljes volt az őrület, minden erről szólt. Kicsit belekóstoltam abba, milyen lehet, amikor egy országnak nem zakkant stadionprogramja, hanem futballja van. A horvát-mexikói meccset egy kisvendéglőben néztük, de addigra már egész jól tudtam a válogatott összeállítását. Vicces volt.

Követtem közben a hazai híreket?

Jaj, dehogy.

Mennyit interneteztem?

Nulla percet.

Megnéztem-e valamit a közelben?

Szeretek új helyeket felfedezni, de mivel már negyedszer voltam ott, oly sok minden nem maradt. És ezt nem bántam. Egyszer voltam Zadarban, mert szeretem, egyszer meg Biográdban, mert még soha nem jártam ott. Tetszett.

Milyen volt visszajönni?

Hazaindulni nem volt nehéz. Belépni Magyaroszágra nehezebb. Szembesülni a zalai falvak szegénységével, és azzal, hogy a horvátok mintha évről évre egy kicsit jobban élnének, miközben mi beragadtunk önmagunkba. Mikor meghallottam a Kossuth Rádió öntömjénező híreit, sokkal nevetségesebben hangzott, mint tíz nappal korábban.

Talán azért éreztem így, mert polipokat láttam a tengerben?

Idén nem láttam polipokat. Tengeri csillagokat láttam. Egyiknek le volt harapva az egyik ága. Szegény.

Petrcane

A kis strand a kis utca végén. A nagy strandot nem fotóztam le az idén. Minek is kellett volna?



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés