Csúcsidőben egy hétre bezár az uszoda



Valahogy az egész ország fordítva van bedugva a konnektorba.

Nálunk a baloldali párt onnan ismerszik meg, hogy milliárdosok állnak az élén, a közösségi tulajdon preferálása helyett privatizál és elad vadul; a jobboldal ellenben államosít, központosít és leépíti az állampolgári felelősség amúgy is csökevényes csíráit.

Egy szerencsésebb országban a sajtó – vagy legalábbis annak jó része – azon dolgozik, hogy ellenőrizze a politikát és a hatalmat. Nálunk a politika azon dolgozik, hogy maga alá gyűrje a sajtót: ma már mind az országos, mind a helyi sajtó jelentős hányada pártmédiaként funkcionál.

A sort még hosszan lehetne folytatni, és listán ott lenne a sport is. Na persze – mondhatnánk – miért pont ez működne racionálisan.

Nekem ugyanis az lenne racionális, hogy a professzionális sport – mint a show business része – nagy bevételekre tesz szert, és ebből a profitból adózik vastagon, így támogatva az amatőr sportot.

Nálunk a professzionális sport vastagon állami és önkormányzati támogatásban részesül, mert valakiknek megéri, ami azt jelenti, hogy – szerencsétlen adózók formájában – az amatőrök támogatják a profikat.

Jutott eszembe mindez ma délután, miközben bebocsátásra vártam a szombathelyi uszoda hátsó, a termálfürdő felőli feljáratánál.

A közel 40 fokos hőségben ugyanis délután 5-kor bezárták a létesítményt, onnan kitessékelték a vendégeket, akik adójukból, vízdíjukból eltartják az egész kócerájt és annak dolgozóit. Tudniillik vízilabda edzés volt 6-ig.

Miközben vártuk az újranyitást (10 percet késett), egy, az ajtó elő drótozott molinón olvashattuk a feltételes módon megfogalmazott szöveget és a hozzá tartozó látványterveket, hogy milyen fantasztikus lehetne az uszoda, ha felújítanák, fejlesztenék stb.

Nem tudom. Én egyelőre megelégednék azzal is, ha bele tudnék menni a vízbe.

A múlt évben hétköznap délutánonként ugyanis teljesen használhatatlan volt az edzések miatt, és amikor a mai úszás után ismét az utcai ruhát, először azt hittem, a klór miatt olvasom félre az ajtóra függesztett szöveget. De akárhogy dörzsöltem a szemem, ugyanazt láttam.

Tudniillik a szombathelyi uszoda a strandidő közepén, amikor a legtöbb ember szabadságon van (augusztus 10-18. között) bezár. Mert – ki lehet latálni – vízilabdaedzések lesznek benne.

Ennek így kérem, nagyjából annyi értelme van, mint magyar politika és a sajtó működésének.

——————————————————————–

Updated:

Közben felviládosítottak. Azért van zárva az uszoda egy hétig, mert itt lesz a junior vízilabda bajnokság. Tényleg, ezek szerint a Tófürdő is pont akkor lesz zárva egy hétre.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés