Az Analóg Cuvée tulipánja 2



Aki azon kesereg, hogy jaj, de mennyire gyatra a magyar popzene, de régen bezzeg mennyire jó volt, annak, kérem szépen, egyszerűen nincs igaza.

A helyzet ennél hangyányit bonyolultabb.

Egyrészt nálunk az emberek fiatalkorban sem érdeklődőek túlságosan, a harmadik X után pedig az új dolgok iránti kezdeti lanyha érdeklődés is elenyészik. (A bécsi koncerteken többek között azért is érzem jobban magam, mert az áltag életkor 15 évvel idősebb, mint errefelé, a közönség nem feltétlenül azért gyűlik össze, hogy részegen jót ugrándozzon a színpad előtt.)

A másik magyarázatom:: korábban az értékesebb zenék jobban szem előtt voltak.

Annak idején a csapból is Illés, Omega és LGT szólt, majd később az Ifjúsági Magazin középső poszterén olyanok voltak, mint a P. Mobil vagy a Beatrice.

Érdekes, hogy ahogy később lazultak a hatalom eresztékei, úgy szorult háttérbe mindaz, amit valóban érdemes volt hallgatni.

Az URH-ért és az Európa Kiadóért már egyetemi klubokba kellett menni és kalózkazettákat másolgatni, és a kereskedelmi adók megjelenésével a helyzet még rosszabb lett. Ezeknek az adóknak a lejátszási listáin mutatóban is alig-alig bukkan fel izgalmasabb dolog, a tévék tehetségkutatói meg úgy viszonyulnak a valódi zenéhez, mint a McDonald’s hamburgerei a dunakömlődi halászléhez.

És nemcsak a hallhatóság lusta, a zenei döntéshozók is azok – és akkor még szemérmesen elkerültük az erősebb mellékneveket.

Pedig a keresésnek önmagának is megvan a maga izgalma és esztétikája, a felfedezésnek meg a maga öröme.

Mivel a koncertekre kevesebb a lehetőségem, mint korábban, néhány héttel nekiálltam bogarászni a Petőfi Rádió MR2 Akusztik archívumát. (A Petőfi adó jóval lehetősége alatt teljesít, de a hazai viszonyok között meg kell becsülni a savanyú narancsot is.)

Ábécé szerint haladok a feldolgozással, sok előadót ismerek közülük, még többet nem, így elég érdekes a dolog. Ha nem is tömegével, de egy tucatból akad egy-kettő, ami azt sugallja, hogy a magyar popzene ennél sokkal többre lenne képes.

Ha ez lenne meg az lenne blabla.

De mivel valószínűleg nem lesz sem ez, sem az, így marad a kutakodás, aminek találatából most megosztom veletek az Analog Cuvée nevű zenekar Tulipán című dalát, amely magyar népzene újragondolásának népes táborához tartozik.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NUREecVRaMU]

Bevallom, sem a világzene, sem a Csík Zenekar nem hoznak lázba, de ennek a csapatnak sikerül a majdnem lehetetlen mutatvány: összehozni a magyar népzene mélyrétegeit a 21. század alternatív-elektronikájával, így csípve nyakon az időtlen és a nagyon is időszerű világszellemet.

Eddig mindösszesen 1500 ember hallgatta meg ezt a felvételt, így vehetjük úgy is, hogy az Analog Cuvée tulipánja egyelőre a mi titkunk marad.

Szétnézve a tájon és a virágszedőkön, talán nem is bánom annyira.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

2
Szólj hozzá!

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
jozingAnuby Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
Anuby
Vendég
Anuby

Szeretném egy további “virágos mezőre” felhívni a figyelmet, amelyet úgy neveznek mostanság, hogy Post Rock.
Jómagam kb. 3-4 éve tévedtem erre a tisztásra és egyből csontomig hatolt (lehet ezzel nem lesznek sokan így).
Ének nem nagyon jellemző rá, de nekem őszintén szólva nem is hiányzik…mindent ki tudnak fejezni.
Első ilyen stílusban evező zenekar (és muzsika), amit hallottam:
http://www.youtube.com/watch?v=dhhfk_1Pwhw

Aztán van szombathelyi illetőségű magyar zsenink is ezen a téren:
http://www.last.fm/music/f%C3%A9lperc
És egy jó szerzemény Tőle:
http://www.youtube.com/watch?v=ihLgUI8Sd7Q

Ahol pedig már a zenéhez tartozó videót is érdemes figyelni:
http://www.youtube.com/watch?v=1rENnKECnfs

Azt hiszem ezen a mezőn is jócskán elférünk :).
Kellemes gyűjtögetést és szárítást télire :).

Anuby