Jaj, még mindig a nyelvvizsgával jönnek 3Mindig érdeklődéssel olvasom a nyelviskolák izzadságszagú hirdetéseit, melyek jól tükrözik a szomorú magyar valóságot, és egyben részben megvilágítják, miért is kullogunk leghátul nyelvtudásban Európában.

Szóval a postaládámban egy új nyelviskola új szórólapja lapult, amely a régi, de annál hamisabb sablolokkal igyekszik meggyőzni a leendő tanulókat.

Valószínűleg azért ezekkel, mert a magyar nyelvi ugaron még mindig ezek a hívószavak.

Egyrészt az árra apellál a felhívás, mondván, akár 590 forint/órától már tanulhatunk.

Hogy mikor, mit és főleg hogyan, milyen feltételek között tehetjük ezt meg, arról nem szól a fáma.

Pedig a nyelvtanulás tipikusan az a szolgáltatás, aminek nem, illetve csak részben szabadna árérzékenynek lennie.

Az 590 forint/óra olyan, mintha valami úgy hirdetné el az autóját, hogy most vegyen autót, mert az csak 950 ezer forint. Most ez így önmagában jelent bármit is, könyörgöm?

Sajnos a magyar piac a legirracionálisabb dolgokban is árérzékeny.

(Igaz, a legtöbb nyelviskola nem annyira nyelvtudást, mint reményt árul. Az meg jogos igény, hogy a remény minél olcsóbban megvásárolható legyen.)

A nyelviskola hirdetések másik kötelező eleme a nyelvvizsga. Erről a közelmúltban írtam egy hosszabb cikket, nem akarom ismételni az egész gondolatmenetet.

„Nyelvvizsgáinkat az EURÓPAI UNIÓ minden országában elfogadja a munkahelyek intézmények többsége” (SIC!) írja a szórólap, amitől sajnos automatikusan megemelkedik a vérnyomásom, és újra le kell hogy írjam, ha szükséges, akár századszor is: külföldön a kutyát nem érdekli a nyelvvizsga, a magyar papír meg aztán végképp nem, legalábbis én még nem találkoztam olyannak, akitől kértek volna barmit is. ( “Jó napot kívánok, mi egy angol étterem vagyunk. Keresünk pincért, de szeretnénk meggyőződni a nyevvtudásáról. Esetleg megnézhetnénk a magyar nyellvizsga-bizottság által kiállított nyelvvizsga-papírját?” – Vagy hogyan képzelik ezt el?)

Külföldön, óh, borzalom – ugyanis – nem nyelvvizsgát kérnek, hanem nyelvtudást.

Nyelvvizsgát Magyarországon egyedül a felsőoktatási intézmények kérnek, ők is teljesen fals indokokra hivatkozva.

Ha ön, kedves munkavállaló, olyan magyar céggel találkozik, ami nyelvvizsgát kér, akkor egyszerűen rossz helyen jár.

Tényleg dühítő az egész, mert ez a végeredmény.mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

3
Szólj hozzá!

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
jozingakleinhappel Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés