300 forint alatt a benzin, no de miért?



Abból a szempontból megértem az összeesküvés-elméletek híveit, hogy szinte mindig és mindenre könnyű és gyors magyarázatuk van: Mert AZOK  így akarják.

Legyen az terrorizmus, globális felmelegedés, migráció, bankcsőd vagy balatoni halpusztulás, az ok nyilvánvalóan az a bizonyos háttérhatalom.

Szerintük nyilván ez magyarázza kőolajár zuhanását is.

Én meg bolond fejjel 10-15 éve elolvastam James Gleick Káosz című könyvét, amely remekül rendszerbe foglalta azt, amit korábban megfigyeltem.

És amit később figyeltem meg, azt már ezen elmélet befolyása alatt rendszereztem buta kis fejemben. Kicsit úgy vagyok vele, mint az összeesküvés-hívők a háttérhatalommal: majdnem mindent megmagyaráz.

A káoszelmélet nem azt mondja, hogy az egész világ egy bazi nagy káosz, „csak” annyit, hogy szép számmal vannak olyan folyamatok, melyek instabilak és gyakorlatilag kiszámítatlanok.

300 forint alatt a benzin

A belvárosban még nem, de a külvárosban már 300 forint alatt van a 95-ös benzin ára Szombathelyen. Ezt a képet pénteken készítettem az elkerülő út egyik benzinkútjánál.

Amikor például három évvel ezelőtt 450 forintot nyaldosta az üzemanyagok ára, minden bizonnyal őrültnek tartották volna azokat, akik azt jósolják, hogy majd 300 forint alá is beköszön a benzinár Magyarországon.

Nem áltatom magam azzal, hogy a Wesselényi utcai nappalimból kibogarászom a roppant zavaros ok-okozati összefüggéseket, viszont szeretek eljátszani a lehetőségekkel.

Benzinár alakulása Magyarországon

A benzin árának a zuhanását például úgy képzelem, hogy az amerikaiaknak elegük lett, hogy az oroszok megszedték magukat az olajpénzeken, és kicsit megszédültek a sok vodkától. Ha olcsó lenne az olaj, akkor (Venezuelával, Irakkal, az Iszlám Állammal stb. egyetemben) mindjárt visszavennének a nagy arcból – gondolták az öltönyös fickók Washingtonban.

Így aztán egy szép nap valaki a Fehér Házból felvívta Alit Szaúd-Arábiában és megkérdezte: „Figyelj, Ali, nem tudnátok padlóra tenni az olajárakat?” – „Dehogynem” – válaszolta Ali, majd megmondta, hogy mit kérnek cserébe. Amire rábólintottak az amik.

Obama elnök, a legmagyobb tezsiharcos

Bár most éppen nem a multinacionális cégek, hanem a migránsok ellen harcolunk, de azért a kormány tiszteletbeli rezsiharcossá fogadhatná Obama elnököt.

Hogy miért jó az USA-nak, hogy megszívatja saját olajcégeit is, azt ne kérdezzétek, még az is lehet, hogy ez volt az eredeti cél; a hatalom útjai kacskaringósak.

De az is lehet – éljen a káoszelmélet! -, hogy semmi ilyenről szó nincs, Barack Obama is lázasan nyomkodja a Google-t magyarázatért.

És mennyire meglepődik majd, ha rátalál erre a blogbejegyzésre.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés