Páros sörteszt: Borsodi kontra Pilsner UrquellAz első összecsapás, ami nagyon egyértelmű.

>Nem írjuk le, hogy mi motivált bennünket a sorozat elindítására, és most kihagyjuk egy egyéb magyarázatokat is. De azért mielőtt valaki követ vetne ránk, esetleg olvassa el az előzményeket.

Viszont mindenképpen idekívánkozik egy néhány napja érkezett olvasói levél, amellyel egy olvasónk a Pilsner Urguell-t ajánlja a figyelmünkbe.

Érdekes, hogy nekünk is pont ez a sör jutott eszünkbe, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy mikor a bejegyzést olvastuk, már készen volt tesztünk vázlata. Azt viszont bevalljuk, az összetevőket az olvasónk javaslata alapján tesszük közzé

Borsodi és Pilsner Urquelle

A harmadik forduló párválasztását az motiválta, hogy a korábbi párbajoknál alig-alig találtunk különbségeket a sörök között, és végre szerettünk volna egy markáns kontrasztot.

Így esett a választás a Borsodira mint Magyarország egyik legismertebb kommersz sörére, és Pilsner Urquellre, egy cseh sörre, melyet annak rendje és módja szerint Pilzenben gyártanak.

A 4,5 %-os Borsodit 199 forintért, míg a 4,4 %-os Pilsnert 219 forintért vettük.

Először elolvastuk az összetevőket. Ezek szerint a magyar sörben árpamaláta, komló, kukoricadara és E224 antioxidáns van, míg a pilzeni csak árpamalátát, komlót és komlókivonatot tartalmaz.

Ami a külsőt illeti, a cseh – noha ott sincs a dizájn túllihegve – egy fokkal elegánsabb, de ez nem befolyásol minket egy darabig.

Egészen addig, míg ki nem öntjük poharakba a sört. Míg a Borsodi színében és szagában meglehetősen jellegtelen, addig a Pilsner Urquell nemcsak két árnyalattal sötétebb, de illata is jellegzetes, fanyar sörillat.

Borsodi és Pilsner Urquelle

A kóstolásnál már egy korty után jelentkezik a különbség, és nem a magyar sör javára.

Míg a Borsodi a tipikus magyar kocsmasörnek fesztiválsörnek bizonyul, ami oltja a szomjat, műanyagpohárban jól lehet lötykölni a Tankcsapda-koncert hátsó soraiban, addig a Pilsner karakteresen kesernyés, masszív utóízzel. Egy olyan sör, ami megköveteli a figyelmet a fogyasztójától.

Többször kipróbáljuk, hogy csukott szemmel mennyire lehet megkülönböztetni a két terméket, és örömmel állapítjuk meg, hogy egy kortynál soha nem kell több két sör beazonosításához.

A párbajt egyértelműen és magabiztosan nyeri a Pilsner Urquell, amely 10 százalékkal drágább ugyan ellenfelénél, de ezt az árkülönbséget vastagon behozza szín, illat és főleg íz tekintetében.

(Az írás eredetileg 2012 májusában jelent meg)

Ön szerint?mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés