Nagyon elégedetlenek vagyunk országunkkal



A magyar lakosságnak több mint 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. Legjobban az egészségügyi rendszer miatt aggódunk.

Emlékeztek még azokra a táblázatokra, amelyek arról tanúskodnak, hogy némi ellentmondás van a kormánypropaganda és a valós számok között?

A lehangoló számokat akkor az Ecomomist adta közre, csakúgy, mint ezeket a mostaniakat.

A két adatsorban nemcsak a forrás a közös, hanem a következtetés is: Magyarországnak csak a gigantikusra duzzasztott lakájmédia híreiben megy jól, a mindennapok sajnos ennél sokkal göröngyösebbek.

Na persze az arcpirító fizetésekre és a kivándorló százezrekre gondolva nem is akkora meglepetés az alábbi táblázat, amely azt mutatja, hogy az egyes országokban a lakosság hány százaléka gondolja úgy, hogy jó, illetve rossz irányban mennek a dolgok.

Forrás: Economist.com

Forrás: Economist.com

Nos, ezek szerint leginkább a kínaiak vannak megelégedve a dolgok menetével, de némi meglepetésre Szaúd-Arábiában és Indiában is roppant bizakodóak az emberek.

Ezek szerint tényleg működhetnek a dolgok a klasszikus demokrácia nélkül.

Igaz, a demokrácia hiánya sem feltétlen boldogít.

Hogy Magyarországon éppen milyen politikai berendezkedés van, arról itt és most nem érdemes vitát nyitni, mindenesetre nem úgy tűnik, mintha irányba álltunk volna.

A megkérdezetteknek ugyanis több mint 80 százaléka szerint rossz vágányon haladunk. Ez azért is érdekes, merthogy a legújabb közvéleménykutatások szerint még mindig magasan a Fidesz a legnépszerűbb párt. Ami azt jelenti, a Fidesz-szavazók egy nagyobb része is elégedetlen az ország teljesítményével.

Figyelemre méltó, hogy a magyar lakosság leginkább (63%) a egészségügyi rendszer miatt aggódik. (Pedig a felmérés szeptember végén és október elején készült, pont a migránskampány közepén, a kellemetlen kórházi hírek előtt.)

A táblázatot elnézve feltűnő az európai országok polgárainak elégedetlensége, ami a populizmus újabb sikereit vetíti előre.

További részletek az Economist honlapján



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés