Megint omlik a szombathelyi nagyszálló



Az a baj, hogy a Savaria Hotel sajnos sokkal több mint egy épület: szimbólum, barátaim, szimbólum.

„Jaj, kedveském, nem tudja, hogy hova járnak a fiatalok mostanában szórakozni? Szegényeknek nincs egy rendes hely” – mondja az idős néni kedden késő délután, miközben a fotókat készítem az ismét omlásnak indult szombathelyi nagyszállóról.

Megint omlik a szombathelyi nagyszálló

A néni elegánsan öltözött, csakúgy, mint a hasonló korú barátnője.

„Tudja, mikor fiatalok voltunk, minden héten ide jártunk szórakozni” – teszi hozzá, majd mindketten hosszan, mélázva szemlélik a láthatóan pusztulásra ítélt épületet. Isten tudja, miféle emlékek kavarognak a fejükben.

Az idős hölgyek érzelmei érthetők.

A Savaria Hotel múltja és jelene jócskán túlmutat önmagán.

Míg egykor a polgári életformának, a város virágzásának volt a szimbóluma, ma a zavaros üzleti érdekek, a politikai tehetetlenség és érdektelenség kivetülése.

Megint omlik a szombathelyi nagyszálló

Jelenleg 560 millió forintért árulják az épületet, ami lehet, hogy tényleg irreálisan sok pénz, arról nem is beszélve, hogy még mennyit kellene költeni rá, ha valamire is használni akarják, no de csak akarat kérdése.

Gondoljatok bele: az új Haladás-stadion ennek az összegnek kb. a harmincszorosába (!) kerül.

Igaz, a stadion is szimbólum.

Megint omlik a szombathelyi nagyszálló

Elég gyakran járok erre, hogy rendszeres tanúja legyek, amint a városba látogató vendégek zavarban vannak a téren, nem értik, hogyan lehetséges, hogy a szombathelyi belváros egyik legszebb és legkarakteresebb épülete az ebek harmincadjára jutott.

Megint omlik a szombathelyi nagyszálló

Én meg azt nem értem, hogy ezek a kis szalagok és a ráaggatott magyar nyelvű fecnik mennyire védenek a falakról leváló vakolatdarabok ellen.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés