A szombathelyi rézműkincs-tolvajok átvágják a csomót



„Ilyen réz összevisszaság” – mondja a rendőr a telefonba pénteken dél körül a Bejczy utcai kormányhivatal (lánykori nevén okmányiroda, született OTP) előtt.

Közben kollégájával – és néhány arra járó szemlélődővel – nézi a bejárat melletti falat.

Én éppen futok az egyetem D-épületébe az idegen nyelvi könyvtárba, hogy megússzam a büntetést, így nem nagyon érek rá a részletekre.

Később viszont visszatérek a tett színhelyére, és látom már, miért volt a rendőrségi jelenlét.

P1590651

A homlokzat díszítése ugyanis módfelett hiányos, láthatóan valakinek igencsak megtetszett a vörösréz műalkotás, így annak nagyobb darabjait elég határozottan privatizálta.

A közvagyon magánosítására nálunk megannyi praktika van, ennél a feszítéses, primer módszernél vannak már sokkal kifinomultabbak is, de azért még ennek is megvan a helye a nap alatt.

Kiss Sándor: Az áramló pénz

Hogy a megannyi belvárosi kamera ezt mért nem észlelte, azt nem tudom, de még az is lehet, hogy igen.

A rendőrségi szálnál érdekesebb a szociológia-kulturális vonal. (Számomra mindig az volt, ezért sem tudtam soha lelkes, normális bűnügyi tudósítást írni.)

P1590654

Szóval a „réz összevisszaság” Kiss Sándor munkája és „Az áramló pénz” címet viseli. 1978-ban adták át, és – a régebbi lakók biztos emlékeznek – az akkori OTP falát díszítette, és egyben megmagyarázza a szokatlan témaválasztást.

Csakhogy közben az idő (és a korábbi tolvajok?) kikezdték a műalkotást. A problémára felfigyelt a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kör, és igyekeztek illetékest találni.

P1590655

Csak éppen nem sikerült.

A művészet, a felelősség és az érdeklődés elveszett valahol az önkormányzat, az OTP, lakóközösség és a kormányhivatal között.

Ez valamikor a múlt nyáron lehetett, és onnan tudom, hogy a tömbhöz családi szálak kötnek, mi több, a vállalkozásom is oda van bejelentve.

Tavaly nyáron még ilyen volt a műalkotás

Tavaly nyáron még ilyen volt a műalkotás

Valamennyi információt és dokumentumot akkor be is gyűjtöttem, hogy aztán – erről legyen elég most annyi, hogy – az én érdeklődésem is elvesszen útközben.

De ahogy elnézem a fotót, a szombathelyi réztolvajok megoldják a gondot. Bennük meg megvan a művészet utáni érdeklődés.

Kiss Sándor alkotásáról többek között itt olvashattok.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés