Vihar kint és bent



A kölcsönlakás könyvespolcáról önkényesen leemeltem Shakespeare Vihar című színművét, mert utoljára huszonévesen olvastam, már nem emlékszem a részletekre, ugyanakkor minden feldolgozás, utalás és személyes emlékfoszlány azt sugallta, hogy érdemes lenni ezt érett fejjel is abszolválni.

Szóval elkezdtem.  Annyi már biztos, hogy rendhagyó Shakespeare-műről van szó, ami szerencsére nem olyan értelemben rendhagyó, mint a B-kategóriás, zavarba ejtően gyatra Téli rege.

Shakespeare esetében az a baj, hogy annyira jól írt a fickó, hogy az ember attól tart, hogy olyan dolgokat is belemagyarázunk a sorok közé, mögé és fölé, ami nem annyira az író, mint inkább az olvasó fejében állnak össze feneketlen tavú, tokaji aszú ízű bölcsességekké.

Vagy tényleg ennyire zseni volt ez az angol?

„Hát önni csak muszáj” – mondja éppen most a második felvonásban Caliban, miközben nemcsak a könyvben, hanem a valóságban is telet idéző vihar dúl odakint a kertben.

Én meg belelapulok a fülesfotelbe.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés