Angolóra: Minimálbér Barbie



minimélbér barbie

Fordítás:

“Lányok!
Ez lesz belőletek, ha nem tanultok.
(Csóró Ken külön kapható)

Minimálbér Barbie

Gyűjtsd össze a teljes kollekciót!
– Barbie lepattant lakása
– Barbie adományboltos ruhásszekrénye”

Nyelvtani tanulság:
A termék mondanivalója remek példa az úgynevezett Conditional 1 (Jövő idős feltételes mód) használatára:

„This will be you, if you don’t study.”

Ennél a típusú mondatszerkezetnél a főmondat jövő időben van (lásd ‘will’ míg a feltételes mellékmondat visszacsúszik jelen időbe (lásd ‘don’t’).

Tegyük hozzá: a feltételes mondatok általános jellemzője, hogy a mellékmondatokban (jellemzően az ‘if’ után) az igeidő egyet visszalép.

Általános tanulság:

Magyarországon csak óvatosan alkalmazható a lányoknak szóló figyelmeztetés. Az egyetemek zöme ugyanis olyan képesítést nyújt, amellyel ugyanúgy lehet a McDonaldsban krumplit sütni vagy a Tescóban pakolni, mint egyetem nélkül. Más olvasat: nálunk már a minimálbér is főnyeremény.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés