Hogyan írjuk a karácsony szót? 1



Naponta kb. 10-20 elektromos jókívánság fut be a szerkesztőségbe, aminek szívből örülök, annak viszont nem, hogy alig akadnak olyanok, akik helyesen le tudnák írni a karácsony szót.

Nos, akkor támadjon fel bennem az egykori magyartanár, és mindenki figyeljen!

A karácsony kisbetű.

Mert:

„Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödike, anyák napja, május elseje, mindenszentek, karácsony, húsvét, nemzeti ünnep; a honfoglalás, a mohácsi vész, a bécsi kongresszus, a szabadságharc, az ónodi országgyűlés, a francia forradalom; stb.”

(A magyar helyesírás szabályai)



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

1
Szólj hozzá!

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kleinhappel Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés