Nap szerinti archívum: 2010.január.10 [11.06]


Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a korrupcióról

„Mivel a fejlett világban a korrupció általában alacsonyabb, mint a felzárkózó országokban, ebből sokan arra következtetnek, hogy a korrupció és a versenyképesség között erős a korreláció. Kérdés, melyik az ok és melyik az okozat.

A sematikus válasz úgy szól, hogy a lemaradt országok a szegénységük miatt korruptabbak. Szerintem ez tévedés, éppen azért szegényebbek, mert korruptak. Lemaradásuk a korrupció következménye.

A korrupció ugyanis rontja a versenyképességet, a vállalatok nem attól lesznek sikeresek, ha jobb termékkel, jobb szolgáltatással állnak el?, hanem attól, hogy tudják, kit kell megvásárolni.

A terméknek két szül?je van, a gyártó és a vevő. A termék akkor lesz jó, ha a vevő igényes, és megköveteli a minőséget. A korrupt vevő azonban nem követeli meg.

Hadd szemléltessem ezt egy példával: a korrupt vevőnek megépített út két év alatt tele lesz kátyúkkal, és ötszörösébe kerül, ráadásul az útépítő cég is elveszíti versenyképességét, hiszen ott mindenki tudja, hogyan nyerték el a megbízást.

Ezért aztán, aki csak teheti, igyekszik kilopni a maga részét, amivel szétzüllik a cég. A korrupció legnagyobb vesztese a vállalkozás maga.

Épp ezért a vállalkozásoknak kellene a legtöbbet tenniük a korrupció ellen.

HVG, 2010. január 9.