A pénz szépen kihozza az ízléstelenséget



Jó lassan, de jó nagyot futottam tegnap, közel két óra alatt bejártam Szombathely egy rakás városrészét.

Leginkább Oladon (a faluban) tört rám a szemlélődő kedv, most volt energián és szemem (ha gyorsabban loholok, semmit sem látok) rácsodálkozni azokra a házakra, amelyek itt épültek az elmúlt években.

Két következtetésre jutottam. Egyrészt konstatáltam, hogy igaza van azoknak a bársonyzakós szociológusoknak és politológusoknak, akik már jó ideje azt szajkózzák, hogy anyagilag vészesen kétfele nyílt az ország.

Ennél izgalmasabb azt megfigyelni, hogy a pénz mennyire képes felnagyítani az ízlést, avagy az ízléstelenséget. Kevésbe tehetős városrészekben leginkább csak utalás szintjén kapunk választ a lakók esztétikai orientációjára, ám a tehetősebb környéken mindez nagydobra van verve.

Az újonnan épült, kisebb palotákra emlékeztető épületek között vannak gyönyörű, harmonikus, a szemnek igencsak kellemes házak, és – nagyjából ugyanekkora számban – öncélú, hivalkodó, igencsak gázos, de annál gigantikusabb tákolmányok.

Szóval az utcáról nagyjából következtetni lehet, hogy a falakon belül mi lehet a könyvespolcokon, mi mehet a tévében, miről szólhatnak a családi párbeszédek.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés