Mi az a finning? – Azaz hogyan készül a cápauszony leves? 6



Pillanatnyilag teljesen jól érzi magát? Akkor jó. Most képzelje el, hogy Ön egy cápa, aki vígan úszkál a nyílt óceánban. Hirtelen meglát egy finom falatot, egy szép nagy halat, furcsamód már félbe van vágva. De ez egyáltalán nem zavarja Önt, mert éhes, és le is nyelte a csalit – merthogy az bizony egy csali volt. Hirtelen egy zsinórra akadva találja magát. Harcolni kezd, de valahol a szájában megkapaszkodott a horog.

A zsinór nagyon hosszú és ellenáll erőfeszítéseinek, lassan vontatják be, méterről méterre. Kétségbeesett küzdelmében többször is magára tekeredik a zsinór, és érzi, ahogy húsába vág. Ereje kezdi elhagyni. Szemei előtt egy nagy és sötét alak bontakozik ki: egy hajó hatalmas fara, és érzi, hogy valami kiemeli a vízből. Egyre magasabbra és magasabbra, mígnem egyszer csak a fedélzetre csattan. Egy férfi kitépi a szájából a horgot, közben szétszakítja a nyelőcsövét Egy másik férfi mindezt figyelemmel kíséri, majd elõkap egy hosszú kést, a levegőbe emeli Önt a farkánál fogva, és gyors mozdulatokkal leválasztja az úszóit.

Ezután visszadobják a tengerbe.

Még nem halott. Csak meg van csonkítva, és kínokkal teli haláltusának néz elébe. Örülhet, ha valaki arra jár, és gyorsan felfalja Önt, hogy szenvedéseinek mihamarabb véget vessen, de ez nem történik meg,

Ön pedig lesüllyed a tenger fenekére – úszni ugyanis már nem tud, vadászni mégúgy sem – és felfordul. Nagyon lassan. Megérkezett a cápák számára fenntartott pokolba.

A módszert, melynek keretében a cápáknak élve levágják az úszóit, hogy Kínában hozzájuthassanak tradicionális ínyencségükhöz, finningnek nevezik.

(Frank Schatzing: Híradás egy ismeretlen univerzumból)



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

6
Szólj hozzá!

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LiliiredyathosaPépéArmagedda Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés