Magyar Kultúra Napja kontra magyar kultúra napja 7


Könyörgöm, valaki magyarázza már el, hogy tízből nyolc helyen miért írják tripla nagybetűvel e jeles napot a sajtóban, meghívókon és mindenütt!

A helyesírási szabályzat erről ír:
„145. Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödike, a felszabadulás napja, május elseje, az alkotmány ünnepe, karácsony, húsvét, anyák napja, nemzetközi nőnap, pedagógusnap, vasutasnap, ötéves terv; a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc, a debreceni országgyűlés, a francia forradalom; a nagy októberi szocialista forradalom, a nagy honvédő háború; stb.”

A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)

Ehhez képest még az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapja is nagybetűz: „Az interkulturális párbeszéd éve és a Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyitásra kerül a világban élő magyar és román fotóművészek második szalonja. ..”

De miért, de miért?


mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

7
Szólj hozzá!

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
RoseKaptárlakóiredyanulajozinga Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés