A sakkozók 1



Az tetszik magamban, hogy még mindig képes vagyok rácsodálkozni a világ millió színére, illetve felfedezni, hogy ezen színek mögött milyen egyformák is vagyunk.

Most éppen 20. százai indiai novelláskötetet olvasok. Egy Prémcsand (Premchand) nevű, 1880-1936 között élt író “A sakkozók” (Satrandzs ke khilárí) című novellája például így kezdődik.

“Vádzsidalí Sáh idejében történt. Lakhnaú teljesen belemerült az élvezetekbe. Gazdag és szegény, kisember és tekintélyes személyiség, egytől egyig mind az érzékeinek élt. Ki énekes-táncos összejövetelt szervezett, ki az ópium mámorába bódult. Az élet minden területét a szórakozás uralta. A kormányzás, az irodalom, a társadalmi berendezkedés, a művészetek, a mesterségek, az étkezés, a viselkedés területén mindent a gyönyörűséges élvezetek hatottak át. A hivatalnokokat az anyagi javak utáni vágyódás, a költőket a szerelem és az elválás leírása, a kézműveseket a selyem-, arany- és ezüstfonál készítése meg a csikan-hímzés, a kereskedőket pedig a szemfesték, parfüm, fogszínező és krémek értékesítése kötötte le. Mindenki szemét elfátyolozta a gyönyörök részegítő mámora. Arról, hogy mi folyik a nagyvilágban, senkinek sem volt tudomása. Madárviadalokhoz mérték ki a játékteret, fürjek, fogolymadarak harcoltak egymással. Itt épp felrakták a csauszar játékhoz a táblát, ott a kockázok törtek ki örömujjongásban, máshol meg a sakktáblán dúlt súlyos ütközet.”

A történet vége egyébként az (vigyázat, spoiler!), hogy a két főszereplő városát megszállják az angolok, de ők nem foglalkoznak ilyen apró prózai dolgokkal, helyette elmennek a városon kívülre sakkozni. Ahol is jó összevesznek egy partin, és leszúrják egymást.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

1
Szólj hozzá!

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Még Toscanát megvárja | jozing Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
trackback

[…] az indiai novellás-gyűjteményemet, de nem tudom nem meghallani, amit barátnőjével […]