Miből lesz a politikai cserebogár?



Néhány napja Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lett. Elmesélem, hogyan találkoztam vele először és utoljára a szombathelyi megyeházán. Igaz, a történetem sokkal soványkább, mint a fiatalember karrierje.

A nagy pünkösdi vallási áhitatban alig vettük észre, hogy néhány napja megalakult a negyedik Orbán-kormány. Kevés minisztérium van továbbra is, kis csapatot nyilván könnyebb sakkban tartani.

Nem is tennék most hozzá semmit, hacsak annyit nem, hogy jellemző, hogy mely területeknek van külön minisztériumuk és melyeknek nincs.

Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenesetre van Gulyás Gergely személyében, akiről szerintem sokan nem tudjátok, hogy politikai karrierje Vas megyében indult. Papíron legalábbis.

A fiatalemberrel akkor találkoztam, amikor a 2010-es választásokat követően a Vas megyei képviselők átvették a mandátumukat a megyeházán. Hogy ez mennyire régen volt, mi sem jellemzi jobban, minthogy akkor még a baloldal is mandátumhoz jutott Ipkovich György személyében.

Vas megyei képviselők 2010 - a jobb szélen Gulyás Gergely

Vas megyei képviselők 2010 – a jobb szélen Gulyás Gergely

Az országgyűlésbe készülő vasi képviselők között volt egy titokzatosan mosolygó fickó, akit még életemben nem láttam, pedig akkor már évek óta nyakig benne voltam a helyi politikai újságírásban.

Gyulyás Gergely, miután átvette a Vas megyei mandátumot

Gyulyás Gergely, miután átvette a Vas megyei mandátumot

„Kicsoda ez a fiatalember?” – kérdezte kolléganőm suttogva az egyik helyi fideszes potentátot, aki elárulta, hogy Gulyás Gergő.

De hogy a srác honnan pottyant hirtelen oda, az nem derült ki, átvette a mandátumát, aztán pont annyit láttam utána, mint előtte: semennyit.

Később kirajzolódott, hogy mi is történt.

Akkr még a szocialistáknak is képviselőjük, pártjuk, ilyesmi.

Akkr még a szocialistáknak is képviselőjük, pártjuk, ilyesmi.

Valamiért a központban úgy gondolták, Gulyás Gergelynek a parlamentben a helye, és mivel az erősen jobboldali Vas megyében tuti biztos helye volt a listán indulóknak, feltették erre a listára.

Ezzel ugyan egy helyi fideszes lemaradt a képviselőségről, de gondolom ellentmondani már akkor sem nagyon lehetett a központi akaratnak.

Szóval a budapesti Gulyás papíron Vas megyei képviselő lett, és onnan elég magabiztosan elindult a karrierje, amit a mostani miniszterség koronázott meg. A furcsa Vas megyei jelölés és a gyors felfutás azt sejteti, hogy erős kezek egyengetik az útját.

A fiatalembert korábban az Origo, később a Nyugat is részletesen bemutatta.

Gulyás Gergely Bebes Isván mellett. Vajon Bebes ismrte előtte?

Gulyás Gergely Bebes Isván mellett. Vajon Bebes ismerte előtte?

Gulyás Gergely amúgy értelmes fickónak tűnik, a kormányátlagnál jóval ritkábban mond sületlenségeket vagy vállalhatatlan suttyóságokat, ezért különösen izgalmas lehet, amikor magában összegyezteti az egykori ideákat és a körülötte levő valóságot.

Azt hiszem, cseppet sem irigylem.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés