Az 1300 befogadott menekült azt üzeni, amit úgyis tudunk



Tényleg unom én már ezt a cirkuszt.

Hál’ istennek van nekem jobb dolgom is annál, mint a végtelenül cinikus kormánypropagandát olvasgatni, vagy az ellenkező előjelű, de legalább ennyire kiszámítható és önmaga körül keringő ellenérveken szundikálni.

“Ha a többségnek így jó, akkor legyen így” – gondolom a sötétebb óráimban.

Szerintem aki nem vak, ellenben nyitott a tények értelmezésére, annak fejében nagyjából összeállt, hogy mi is történik itt, nem csodálkozik semmin, maximum azon, hogy a Facebook miért is keveri a hírfolyamába azokat a rettentő minőségű „híreket” és posztokat, amelyhez hasonlókra soha életében nem kattintott.

Szóval alig-alig olvasok már politikáról vagy közéletről szóló írásokat, és bevallom, jó pár napig arra a címre sem kattintottam rá, hogy a kormány tavaly befogadott 1300 menekültet.

Mert mi van akkor?

Alapesetben semmi. A kormány jól tette, hogy befogadta őket, hiszen – ellentétben a kötvényes biznisszel – minden bizonnyal rászorultaknak segített, háborús menekülteknek, bántalmazottaknak, vallási vagy politikai okok miatt üldözötteknek.

Nem olyan bonyolult ez.

Többek között ez egy kormány dolga. Hogy betartsa és betartassa a törvényeket.

Mindennek nem is szabadna hírnek lennie egy harmonikusan, racionálisan és emberségesen működő országban.

Csakhogy pont a hír, illetve annak utóélete világított rá, hogy milyen messze vagyunk ettől.

Darko Vojinovic (AP) fotóján migránsok furnak a rendőrök elől, hogy ideiglenes menedéket keressenek az alföldi kukoricásban.

Darko Vojinovic (AP) fotóján migránsok furnak a rendőrök elől, hogy ideiglenes menedéket keressenek az alföldi kukoricásban.

Értem én persze, hogy a hír kipattanása kellemetlen a kormánynak, hiszen erre húzta fel – a nem teljesen világos kifutású – agymosó kampányát, saját csapdájába esett bele, ami kétségkívül elég kínos, de ettől nem kellene mindenkinek elveszítenie a józan eszét.

Az ellenzék – ha egyáltalán lehet ilyenről egyáltalán beszélni – ugyanis valami éktelenül zagyva ordibálásba kezdett.

A Jobbiknak most ismét eszébe jutott, hogy ők mégiscsak egy idegenellenes párt, talán mégiscsak van hely ott a szélsőjobb sávban, a végóráit élő MSZP nekiállt Soros-tervezni, hátha mégiscsak jut neki kaszinótojás a parlamenti büfében, a többiekre nem is emlékszem, csak arra, hogy a címek és felvezetők alapján mindenkinek elment a józan esze.

Hogy nincsenek elvek, nincsenek vezetősínek, nincs múlt és jövő, minden csak a jelenben érvényes.

Micsoda elcseszett, abszurd világ az, ahol  valakinek néhány háborús menekült miatt kell izzadó tenyérrel magyarázkodnia barátainak és ellenségeinek, és micsoda szánalmas közélet az, ha ebből akar valaki politikai tőkét kovácsolni; mert másból, a százszor súlyosabb kérdésekből nem tud.

Én meg a jövőben igyekszem még jobban kerülni a kattingatásokat.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés