Az európai kultúra fővárosának vesszőfutása



Ha Szombathely véletlenül megkapja a címet, azonnal fel kell venni a kapcsolatot a pécsiekkel, hogy első kézből tudjuk meg, hogyan nem szabad ezt csinálni.

Már jó ideje szombathelyinek tartom magam, ritkábban járok arra, de bevallom, még elolvasom a Pécsről szóló híreket.

Az elmúlt héten például azokat, amelyek a Páva Zsolt polgármester megpuccsolásáról és a város csődközeli állapotáról szóltak.

Az csak a margó, hogy nyakára tették a kést a PMSC-nek, amelynek a meccseire annak idején kiskölyökként ki-kijártam apuval, tanulni az életet és csócsálni a donaldos rágót.

A város – olvasom – eddig évi 200 millióval támogatta a NB III-as csapatot, ami tényleg elég nagyvonalúnak tűnik.

Pécs

Szóval a PMSC megy a levesbe, ami bizonyára racionális döntés, amit csak az árnyékol be, hogy az első osztályban olyan kelet-magyarországi városok csapatai vannak, amiket – pedig nem voltam rossz földrajzból – hirtelen meg sem tudnék mutatni a térképen.  Azt jobban tudom, hogy melyik pártpolitikus áll mögöttük, a sport és a népképviselet nagyobb dicsőségére.

Mindegy is, az emlékeimet ez már nem befolyásolja.

Az viszont már korántsem marginális kérdés, különösen nem szombathelyi szemmel, hogy a sorok között a fideszes káderek is bevallják, hogy a város bajainak egy részét a kulturális főváros cím okozta.

Illetve nem a cím, hanem a hírtelen felindulásból felhúzott intézmények, amiket most fenn kellene tartani.

Ez már bizony nem akkora biznisz, mint a betonozás, térkövezés vagy a közbeszerzéses bútorvásárlás, csak a nyűg van vele, fűtésszámla, fizetések, nem is beszélve, hogy olykor programokat is kellene beléjük szervezni.

Csak egy játék a motiváció felvázolására: nevezzétek meg magatokban a szerintetek a 10 legbefolyásosabb magyar politikust, és próbáljátok elképzelni a kultúrafogyasztásukat.

Na ugye.

De még ennek tükrében is meglepő volt, hogy amikor a 2010 nyarán a Pécs főterén betértünk az információs irodába, és az iránt érdeklődtünk, hogy milyen nagy kultúrfővárosi programokon tudnánk részt venni, a hölgy kissé zavartan azt mondta, hogy szinte semmin, viszont egy közeli gimnázium tornatermében Munkácsy-képek vannak.

Aztán később elkészült minden, beépült a beton, letették a térköveket és megjöttek a bútorok.

Később meg a villany- és gázszámlák, aztán Orbán Viktor és a polgármesterpuccs.

Ha nagyon kitekerjük a történetet, akkor Pécs az első és egyetlen magyar város, ahol a kultúra támogatása miatt megszüntettek egy focicsapatot.

Pécs midig is rendkívüli hely volt.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés