Páros sörteszt: Leffe Blonde kontra Amstel



Zsebünkbe nyúltunk és megvettük életünk első prémiumsörét.

Nem tudom, hogy vannak ezzel kedves olvasóink, de számunkra a prémiumsörök nagyjából ugyanazt jelentették, mint mondjuk V Power Nitro benzin üzemanyag a Shell-benzinkútnál.

Tudtuk, hogy van ilyen, ha nagyon akarnánk, meg is tudnánk venni, csak valahogy teljesen feleslegesnek tűnik, ha egyszer az autó ugyanúgy megy a másikkal.

Az utóbbi hónapok sörtesztjei és háttér-információi azonban kihozták belőlünk a kíváncsit: vajon milyen lehet egy felsőpolcos, 0,3-as prémiumsör, melyeknek reklámjait sose látjuk, ellenben áruk duplája, triplája egy átlagos palacknak?

Így aztán a Sparban betettük a kosárba a Leffe Blonde 0,33 literes üvegét, melynek neve valamelyik szakkönyvből ismerős volt.

A 6,6 százalékos belga gyártású apátsági sör 429 forintba került.

Összehasonlító pontnak a jól ismert Amstel Premium Lagert választottuk. Ez utóbbi kereken 5%-os, fél liter 189 forint.

A két üveget egymás mellé helyezve nemcsak a méret-, de a dizánjbeli különbség is jól látszik. A Leffe jól mutat egy ötcsillagos szálloda teraszán is, míg az Amstel inkább egy strandbüfé műanyagasztalával harmonizál.

Leffe és Amstel

 

Viszont megtanultuk, hogy a külsőségeknél sokkal fontosabb, mit is rejt a palack, így aztán akkurátusan leolvassuk a címkéket.

Ezek szerint a Leffében (melyet a Borsodi sörgyár forgalmaz) ivóvíz, árpamaláta, komló is kukorica van. (Ez utóbbi összetevő nem teszi egyszerűbbé a sör összetevőiről való társadalmi vitát.)

Az Amstelt a soproni Heineken-üzem gyártja, és – kétszer is megnéztük – csak az van benne, ami a nagykönyvben meg van írva: víz, árpamaláta, komló.

Az Amstel sem színre, sem illatra nem tartogat nagy meglepetéseket. A Leffe viszont tényleg más: színre és illatra is erőteljesebb, látszik, hogy jobban bent van az anyag.

Ami az ízt illeti, az Amstel sem tűnik ennyi pénzért rossz választásnak, korábbi emlékeinkből édeskés ízre számítottunk, de most ezt nem találjuk benne, inkább olyan semleges.

 

Leffe és Amstel

Nem úgy a Leffe, melyet e vakteszt során tízből tízszer meg tudtunk különböztetni az Amsteltől. Ilyen erőteljes karaktert utoljára a cseh sörök, azon belül is a Pilsner Urquell esetén tapasztaltunk, azzal a nem kis különbséggel, hogy a belga apátsági sör emlékeztet némileg a búzasörök ízére. (Annak ellenére, hogy nincs benne búza. Talán a kukorica teszi?)

Mindenesetre a párbaj győztesének – a jelentős árkülönbség ellenére – a Leffét hoztuk ki, és némi megnyugvással konstatáljuk, hogy a prémium sörök talán nem véletlenül vannak ott külön azon a felső polcon.

(Az írás eredetileg 2012 júliusában jelent meg.)

Ön szerint?

 



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés