Gúzsba kötve táncolni – Rápli Pál építész kiállítása a Vitalitas Galériában



Miközben péntek délután a helyi sajtó – fogalmazzunk úgy – meglehetősen gyér figyelmet fordított Rápli Pál kiállítására, addig az érdeklődők alig-alig fértek be a szombathelyi Vitalitas Galériába.

A jelenséget vehetjük szimbólumként is: az építészek munkáit hiába látják naponta tízezrek, valahogy mégsem tudatosul bennünk, hogy a jól ismert épületek, hidak, utak, tájak mögött egy-egy alkotó ember vagy alkotóközösség áll.

A Vitalitas Vas megyei építészeket bemutató sorozata már csak azért is érdekes, mert megismerkedhetünk ezekkel az emberekkel, közösségekkel, rácsodálkozhatunk az alkotó folyamatokra, az alkalmazott művész dilemmáira és persze a művekre magukra is, melyek végre egy névhez, egy archoz is tartoznak immár a fejünkben.

A galéria terítékére most a szombathelyi születésű Rápli Pál – az Altus Savaria Tervező Iroda Kft. ügyvezetője, körmendi főépítész – került.

Rápli Pál építész kiállítása a Vitalitas Galériában

Rápli Pál építész és Scheiber Katalin galéria-vezető

„Csak gúzsba kötve lehet táncolni, azt is csak csendben” – jellemezte a mai építészgeneráció helyzetét filozófiával átitatott nyitóbeszédében Somlósi Lajos fotóművész, geobiológus, aki ugyanakkor hozzátette: Rápli Pál és társai igyekeznek megfelelni annak a hagyományos magyar élettörvénynek, amely négy alapelvre épül: az alkotó elégedett legyen önmagával, elégedett legyen a megrendelő, jól járjon a társadalom és „az égiek felé is vállalható legyen a dolog”.

Somlósi Lajos

Az esemény főszeplője látható meghatottsággal üdvözölte a megjelent pályatársakat, polgármestereket, egykori tanárait, érdeklődőket.

Egyrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiállított munkák zömén nemcsak ő, hanem számos kollégája is dolgozott, másrészt megtudtuk: a tervek közül nagyon sok íróasztalban marad.

Ez utóbbiak közül is számos megtekinthető a kiállításon, roppant érdekes például látni, milyen lett volna a Weöres Sándor Színház a Március 15. téren vagy az egyházmegyei iskola, ha azokat az Altus Savaria tervezhette volna.

Alig fértek el az érdeklődők a galériában.

Alig fértek el az érdeklődők a galériában.

Hogy mindezzel összefüggésben van-e Rápli Pál bejelentése, hogy a cége kiszáll a közbeszerzéses-pályázatos-árajánlatos rendszerből, azt nem tudjuk, mindenesetre a cégvezető bízik abban, hogy lesz így is elég megrendelésük.

„Hiszem, hogy a tervező és a megbízó közötti viszony a személyes bizalmon alapul” – hangzott el indoklásként a döntés.

A kiállítás október 2-ig díjmentesen megtekinthető a Vitalitas Galéria (Szombathely, 11-es huszár út 19.) nyitvatartási idejében: hétköznaponként 13.30-tól 17.30-ig.

További képek a megnyitóról:

A kiállításmegnyitón klarinéton közreműködött: Rápli Péter és Rápli Robert



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés