Az igazi magyar tej 2



Van egy-két tulajdonságom, amit nem sikerült gyerekkorom óta kinőni.

Ilyen például a tejivás.

Ismerőseim nemcsak arra hajlamosak rácsodálkozni, hogy mekkora mennyiségben vagyok képes meginni belőle, hanem arra is, hogy milyen különböző ételeket tudok elkísérni vele.

Hogy a tej szeretetét nem fogom kinőni, azt már a felnőtt kor küszöbén sejtettem: előfelvételis katona voltam, hónapokig nem mehettem haza, és amikor szüleim kérdezték, mégis mire van legnagyobb szükségem, mi hiányzik a legjobban, azt írtam neki, hogy semmire, kivéve a tej, azt hozzanak látogatóba. Hoztak is, én meg a laktanyaudvarom azonnal lecsúsztattam belőle másfél litert.

Edédre és vacsorára azóta is tejet iszom, ha reggelizem, akkor reggel is.

És mivel időközben alaposan megemelkedett a tej ára, rákényszerültem, hogy figyeljek az árra, ha már egyszer ilyen költséges szenvedélyem van. Azt hiszem, ez az egyetlen élelmiszer, aminek magabiztosan tudom az árát.

Így mindig megcsóválom a fejem, amikor a Spar polcán meglátom a „magyar tej”-et.

magyar tej

A nemzeti színekben pompázó dobozon egy felszólítás is található, hogy segítsük a magyar termelőket.

Egy liter tej ára 309 forint, ami potom 50 százalékkal több, mint a Spar saját márkás terméke.

spar tejAki tehát ilyen magyar tejet vesz, az úgy érezheti, hogy oké, zsebébe nyúlt, de legalább nem a gonosz külföldi cégek profitját gazdagítja.

A cég (a Székesfehérváron székelő Alföldi Tej Kft.) valószínűleg érzelmeinkre és a néphangulatra apellál, és abban bízik, hogy nem olvassuk el, mi van a dobozokra írva.

Mert ha elolvasnánk, akkor rájönnénk, hogy a friss tejek között többségben vannak a magyarok, még a külföldi tulajdonú boltokban is.

A 199 forintos Spar tej például Szegeden készül (Sole-Mizo), és szintén magyar a Lidl tejmárkája, a Pilos. Mellesleg ez utóbbi meglepően jó is.

Mindezt azt jelenti, hogy a fehérváriak magyar teje csak attól magyarabb a többinél, hogy azt mondja magáról. Illetve hogy kevésbé gazdaságos, és a versenyt kikerülve, lustaságunkra és primer érzelmeinkre alapozva próbál bevágódni.

Így átgondolva tényleg igazi magyar.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

2
Szólj hozzá!

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Madarász Lászlódgeza Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
dgeza
Vendég
dgeza

Most mééér kell megint szegény jobbikot támadni?

Madarász László
Vendég
Madarász László

Barátom!
Mitől magyar tej a Pilos? Olvasd el a dobozon.
Gyártó: Mlékarna Pragolaktos a.s. …. Praha
Szóval: hogy is van ez?
Üdv. Laci