Kicsit félek a banki rezsicsökkentéstől



Próbálom elkerülni még a látszatát is annak, hogy a bankok szószólója legyek, nem hiszem, hogy az én segítségemre szorulnak, de az utóbbi időben történetesen úgy alakult, hogy nem egy banki dolgozóval is kapcsolatba kerültem.

Olyanokkal, akik nem a londoni, bécsi vagy budapesti üvegpalotákban keverik a kártyákat, hanem itt a végeken tartják a frontot és a forintot.

A banki pult mögött ülni fizikálisan tényleg kevésbé megterhelő munka, mint egy vájáré, a fizetés meg valószínűleg több, mint az ápolónőké, de azért nem egyszerű műfaj ez sem.

Különösen nem az utóbbi években, merthogy a banki racionalizációk nem a távoli nagyfőnököket fenyegetik, és a becsődölt svájci frank hitelesek sem a genfi kollegákra akarják ráborítani az asztalt.

Szóval a hangulat már meg van alapozva.

És most próbálom elképzelni, hogy hogyan is valósítható meg a gyakorlatban a parlament mai döntése, amely azt mondja, hogy havonta mindenkinek két darab ingyenes pénzfelvétel jár a bankautomatákból.

Nem az elméletről van itt szó, hogy jár nekünk vagy nem jár, hanem hogy hogyan lehet mindezt majd kivitelezni, technikailag, informatikailag stb., tekintve, hogy a rendszer már eddig is enyhén szólva túlbonyolított volt.

Most erre rá jönnek a kérvények, nyilatkozatok, számlamegjelölések, módosítások, elektronikus bejelentések, bankkártyások és bankkártya nélküliek stb.

Ismerve az ország működését, a törvényhozók kompetenciáját és szakmai tájékozottságát, gyaníthatóan ebből akkora katyvasz lesz, hogy ha egy cseppet is érdekelné, csodájára járna a fél világ. Így csak mi fogunk – habitusunktól függően – mérgelődni vagy vigyorogni.

A javaslat indoklása szerint egyébként 2012 decemberéhez képest a banki költségek Magyarországon átlagosan több mint 45 százalékkal emelkedtek, miközben az Európai Unió tagállamaiban csupán 0,8 százalékos volt a növekedés.

Ezek szerint sikeres volt a bankok elleni küzdelem első köre.

És most jön a második.

Mert csak halkan merem mondani, nekem eddig egy olyan, viszonylag olcsó csomagom volt, hogy havi kétszer ingyenesen vehettem fel pénzt az automatából. Ha én a bank lennék, a nagy kavarodásban most egyszerűen megemelném az árát. Aztán megmagyaráznám.

De a bankok nyilván nem szorulnak az én segítségemre.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés