A part mentén 1



Talán már leírtam, ha nem, akkor éppen ideje: többek között azért jó regényeket olvasni, mert felnyitják a szemet. Olyan világokba kalauzolnak el, ahova fizikálisan esélyünk sincs elmenni, és ha mégis, egész mást látunk ott.

A héten befejeztem Penelope Fitzgerald második kisregényét, „A part mentén”-t.

Ahogy beharangoztam, a történet a londoni lakóhajók közösségében játszódik, egy olyan közegben, aminek talán kevesebb érintkezési pontja van a magyar mindennapokkal, mint Afganisztánnak vagy Törökországnak.

Ezt egyébként már nyáron is gyanítottam, amikor kilométereket gyalogolva a londoni Regent csatorna partján lehetőségünk nyílt valamivel közelebbről szemügyre venni ezt az életformát. A látványt kiegészítette az a barátságos, borzalmas bennszülött akcentussal beszélő középkorú hajólakó hölgy, aki az útbaigazítás során bevallotta, fogalma sincs, hogy merre lehet a Magyarország nevezetű hely.

Lakóhajók Londonban

Lakóhajók Londonban – Regent csatorna (saját fotó)

Nos, „A part mentén”-t elolvasva ezen már annyira sem lepődöm meg, mint ott helyben. Ha valaki a folyón lakik egy hajóban, a kelet-európai földrajz valóban nem tartozik a mindennapi főkérdések közé – vontam le a regény egyik tanulságát.

Nyáron egyébként, még a friss élmény hatására – egy londoni ingatlanpiacot elemző könyv segítségével – tájékozódtunk valamennyire lakóhajóügyben, de sem akkor, sem most nem sikerült tiszta képet kapni a kérdésben.

Roppant úgy tűnik, hogy az életforma nem egyszerűen hippiromantika vagy lázadás, nem függ egyenes arányban a pénztől, illetve annak hiányából, a közösség keresésétől vagy annak elutasításától. A regényből az derül ki, és hiszünk neki, mert az írónő is lakott ilyen helyen, hogy laknak itt művészek és irodai dolgozók, prostituáltak és egykori katonatisztek, aranyifjak és orrgazdák, családok és magányosak. Nem ez a lényeg.

Lakóhajók  Londonban a "Kis-Velence" városrészben (saját fotó)

Lakóhajók Londonban a “Kis-Velence” városrészben (saját fotó)

Az összekötő kapocs mélyebbről jön, mint az emberi társadalomban betöltött szerep: a kapocs a szárazföld és a folyó találkozásának misztikuma.

Kipróbálni kipróbálnám, de az kétesélyes, hogy mennyire tetszene.

És adódik a kérdés:

[polldaddy poll=6787220]



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

1
Szólj hozzá!

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Újabb jakóhajók Londonban | jozing Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
trackback

[…] fotó erősen kapcsolódik a korábbi bejegyzésemhez és hozzá tartozó […]