Ma reggel civilizáltan lettem ideges 1



Hallgatom reggel idefele az autóban az osztrák FM4 rádió reggeli műsorát, melyben a műsorvezető férfi és a betelefonáló, kellemes hangú, intelligensnek tűnő hölgy azon töpreng vidáman, hogy vajon mennyire jó hely Ausztria. Megállapítják, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése ezen a reggeli órán főleg azon múlik, hogy ki hány kávét ivott már. De azért érződik a beszélgetésen, és a férfi ki is mondja: Ausztriában összességében jól mennek a dolgok. A nő viccelődik ezen, de nem mond ellent. Ennyiben maradnak.

Én eközben nagy ívben kerülök egy családot, akik biciklivel tartanak valahova, feltehetően dolgozni és iskolába a szakadó hóesésben. Elől az apa, mögötte a két gyerek teker, kopottas ruhákban, kopottas bicikliken.

Szépen lassan megy fel bennem a vérnyomás. Mert én bizony, már engedtessék meg, Ausztriához viszonyítok, és nem Ukrajnához, mondjuk.

És ebből a szemszögből kedveseim, az csak egy dolog, a BKV-huszárok, asszisztenseik, barátaik és üzlettársaik ellopják tőlem azt a pénzt, amivel mondjuk Firenzébe utaznék képeket nézegetni, súlyosabb, hogy ellopják ettől a szerencsétlen családtól a buszbérletet, az új biciklit, az új ruhákat, meg úgy egyáltalán: az emberi életet. Amelyről olyan jól elcsevegnek az osztrákok a kávé fölött.

És minderre ne tessék azt mondani hogy populizmus. Illetve lehet mondani, de előtte kéretik visszatenni a pénzt és ellopott buszbérleteket a közös kasszába.

Köszöntem.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

1
Szólj hozzá!

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Rose Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés