Az esetek 90 százalékában magyar bort veszek, de van úgy, hogy az ember más nemzetiségű palackokkal is közelebbi ismeretségbe kerül.
A legrosszabb tapasztalataim az olasz borokkal vannak, ezek – egy római pizzéria házi vörösbora kivételével, ami viszont igen jó volt – mind gyatrának bizonyultak.
Legemlékezetesebb egy Sziciliában kortyolt fehér rémület volt, ami a szálláshoz járt. Mindez onnan jut eszembe, hogy ma este megnyitottam egy ajándékként kapott olasz fehérboros palackot, ami éles kontrasztban áll mondjuk a tegnapi borversenyen jussolt magyar – a zsűri szerint közepes minőségű – borokkal. Az utóbbiak javára.
Ellenpélda: úgy két évvel ezelőtt a Lidl-ben nagyon jó román vörösbort vettem, és szintén nagyon ízlett a dél-horvát Peljesac-félsziget vörösbora, a Dingac.
De azt hiszem, az olasz borokkal most nem kísérletezem egy darabig.
Felületesen átgondolva is kizárt, hogy Olaszország adottságai mellett ne lenne kiváló olasz bor. Én spec. ittam már. Kiválót, de drágábbnál is drágábbat……
Magyar borászok színe-java most volt Toscanaban, tanulmányúton, mesélték, hogy egész más borkategóriák vannak arrafelé, jóval egyszerűbb.
Rossz hír: http://www.soproniborasz.hu/index.php?p=cikk&id=679
Abban igazad van, hogy magyar nedűt iszik többnyire az ember, ez is még annyira felfedezetlen néha, és nagyon megéri a kalandozást!! :))