Megnéztem a Romkert feletti sétányt



Jó hír a Szombathelyre keveredő turistáknak, hogy immár belépőjegy nélkül is rálátásuk lehet az ókori Róma egyik legizgalmasabb magyarországi emlékére. Az itt lakóknak és bejáróknak meg az, hogy nem kell megkerülniük a fél belvárost, ha az Ady tér felé mennek.

Láttam, persze hogy láttam az átadásról szóló híreket a múlt hónap közepén, csak hát egyikre sem kattintottam rá, merthogy én magam nem nagyon járok arra, azt meg nagyon is el tudtam képzelni, mit is mondanak ilyenkor az öltönyös politikusbácsik.

Romkert sétány, Szombathely

Bejárat az Ady tér felől

Aztán ezen a hétvégén mégiscsak előbújt belőlem a kis kíváncsi, hogy tényleg, mifene is lehet ez az egész.

A helyszínre tartva először is újfent rácsodálkoztam, hogy az építőmunkások hogyan teszik taccsra Magyarország talán legszebb barokk terét, majd magabiztosan elindultam az átjáró felé. Ami nem volt a helyén.

A belvárosi bejárat a székesegyház jobb oldalán búvik meg

A belvárosi bejárat a székesegyház jobb oldalán búvik meg

Valamiért ugyanis azt gondoltam, a sétány a nagytemplom bal oldaláról indult, de ott zsákutcába futottam, így homlokomra csapva átmentem a Romkert felőli oldalra, ahol meg is találtam a bejáratot.

A fotók önmagukért beszélnek, olyan sok mellébeszélésre nincs szükség.

Romkert sétány, Szombathely

Oda is visszahaladva a gyalogos felüljárószerű valamin, megállapítottam, hogy tetszik ez az egész.

Romkert sétány, Szombathely

A fémkorlátról sok minden eszünkbe jut, csak nem az ókori történelem, a slendriánág (eltakarítatlan szemét, beletaposott rothadó levelek, egy koszlott csengő a kapunál) pedig arra emlékeztet, hogy Kelet-Európában vagyunk, de összességében úgy tűnik, végre sikerült egy kreatív és hasznos dolgot is tető alá hozni a belvárosban.

Kelet-európai jellegzetességek.

Kelet-európai jellegzetességek.

Jól jártak az Ady tér felől a belvárosba ingázók, mert nem kell kerülniük, jól jártak a városlakók, mert végre mindennapi környezetben, közvetlenül szembesülhetnek a város kétezer éves múltjával; kicsit úgy, mint a rómaiak Rómában.

Romkert sétány, Szombathely

És nem utolsósorban jól jártak a Szombathelyre érkező turisták, akik immár belépőjegy nélkül kapnak rálátást a Romkertre. Ezúton üzenem nekik, hogy ki ne hagyják ezt a sétát.

Belépőjegy nélkül csodálkozhatunk rá a kétezer éves múltra.

Belépőjegy nélkül csodálkozhatunk rá a kétezer éves múltra.

A hírek szerint a közeljövőben 1,2 milliárdos védőépületet emelnek a rettenetes állapotba levő romkerti mozaikok fölé. Hogy a mai közbeszerzéses és térköves világban mi is sül ki ebből, azt láthatóan még nem nagyon tudja senki, de higgyünk abban, hogy minimum olyan lesz, mint a félig eltalált Iseum.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés