Ez a menekülttábor egy kicsit nagyobb, mint a körmendi50 négyzetkilométerén 344 ezren élnek. És most éppen bezárásával fenyegetőznek.

Magyarországnak látatóan akkora gondot okoz az 1300 menekült befogadása, hogy helyette inkább egy több milliárdos népszavazást bonyolítunk le, a hozzá szervesen tartozó permanens politikai kampánnyal és finomra hangolt, központi hangulatszítással.

No de vigasztalódjunk: máshol sem sokkal könnyebb a helyzet.

Itt van például a világ legnagyobb menekülttábora, a kenyai Dadaab.

Dadaab menekülttábor, Kenya

Az első sátrat 25 évvel ezelőtt húzták fel, azóta kicsit felpuffadt a lélekszáma: jelenleg 344 ezren élnek ebben az 50 négyzetkilométeres városban, amelynek nemcsak boltjai, mozija, de még saját labdarúgó-bajnoksága is van.

A legtöbben a háború sújtotta, szomszédos Szomáliából keresnek és kapnak itt menedéket.

De könnyen lehet, a gigantikus tábor napjai meg vannak számlálva.

Kenya ugyanis Dadaab bezárását tervezi, egy másik táborral, a „mindössze” 189 ezres Kakumával egyetemben.

A hivatalos indoklás szerint biztonsági okokról van szó, de elemzők szerint Kenya egyszerűen vérszemet kapott a törökök EU-pumpálásától.

Egyelőre elképzelni sem lehet, mi történne, ha Kenya valóban bezárná a táborokat.

Azt nem tudom, hogy szerveznek-e népszavazást.

Az Economist alapjánmm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés