Újabb adalék a Kelet-Mecsek szépségéhez: ezt lehet látni a kövestetői kilátóból



Ezt a blogbejegyzést nem azért írtam, hogy helyettesítse a lépcsők megmászását, éppen ellenkezőleg: hogy biztassalak benneteket erre. A Mecsek igazi szépségei ugyanis nem Pécs közelében vannak.

Mikor Komlóról  Pécsre naponta jártam iskolába, a busz kötelességtudóan megállt az utam legmagasabb pontján, Kövestetőn. Mindig itt volt a leghidegebb és itt esett a legnagyobb hó.

A köves-tetői buszmegálló. Itt kell jobbra kanyarodni.

A kövestetői buszmegálló. Itt kell jobbra kanyarodni, ha Komló felől jövünk.

Néha feljártunk biciklivel is, de az erdőbe valamiért nem nagyon merészkedtünk be, ez a környék már nem a gyerekek játszóre volt, a régi kőbányában sasok laktak, és az egész helyet átlengte valami titokzatosság.

Aztán két éve olvastam az interneten, hogy egy kilátó épült ide, és már akkor tudtam, hogy ezt biztos nem hagyom ki.

Most került rá sor.

Kezdjük azzal, hogy a Mecsek midig szép, de számomra május-június a csúcs. A hegytetőkön, hegyoldalakon és völgyekben a zöld ötven, vagy inkább ötszáz árnyalata teszi képeslapszerűvé a tájat, amely már túlvan a kedves kis pannon dombokon, de még innen a magashegységek embertelen méreteitől.

Kövestetői vendégház, itt célszerű letenni az autót

Kövestetői vendégház, itt célszerű letenni az autót

Bár földút van, a kövestetői kilátóhoz majdnem teljesen fel lehet menni egy magasabb építésű személyautóval, de jobban járunk, ha az autót lent hagyjuk a főút mellé épült Vendégháznál. (Pár évvel ezelőtt még egy szállodalánchoz tartozott, és egy nagyon kellemes családi ebéd színtere volt. A nyári kánikulában élveztük a nagy és hűs fák közelségét. Amikor most ott jártam, éppen lakodalom zajlott.)

Út a kilátóhoz

Út a kilátóhoz

A kilátó a vendégháztól 600-700 méter lehet, a nem túl meredek ösvény utcai cipőben is leküzdhető.

Út a kilátóhoz

Út a kilátóhoz

Ahogy az már a hegyekben csak lenni szokott, az építmény csak az utolsó pillanatban bukkan ki a fák közül.

kovesteto-001

Pedig nem kicsi. Magassága 17,5 méter (kilátószint 14,8), és meglehetősen impozáns, jellegzetes és gusztusos szerkezet.

kovesteto-011

Akinek nincs különösebb tériszonya, az kényelmesen fel tud baktatni a csigalépcsőn, hogy a következő látványban legyen része.

Kelet-Mecsek, Kövestető

A távolabb lakók hajlamosak a Mecseket Péccsel, Orfűvel, Abaligettel azonosítani, és elfeledkezni a hegység keleti vonulatáról.

Pedig szerintem az utóbbi a szebb. Kicsit komorabb, kevesebb a turista, meredekebbek az ösvények és errefelé nem az ember, de a természet az úr; de éppen ez a szép benne. Ezt a tájat lehet látni a kilátóról.

kovesteto-008

Észak felé az orrunk előtt van a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő (681 méter), délre ellátunk a Villányi-hegységig. Lábunk alatt az egykori kőfejtő. Odébb a pécsi TV torony a Misina tetőn, és még odébb a majdnem egy kilométer (953 m) magas Papuk Horvátországban.

kovesteto-009

Szóval el lehet nézegetni.

Nemcsak a kilátó, de a környezete is gusztusos, beleértve a tűzrakóhellyel ellátott piknikezőhelyet, ahol akár órákat is eltölthet egy család vagy egy baráti társaság.

kovesteto-005

A kilátás és a helyszín különlegessége valósszínűleg egyedi ízűvé teszi az itt megsütött szalonnát.

kovesteto-007

A Zengő

A Zengő

kovesteto-003

kovesteto-002



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés