Románia is a nyakunkon



Miközben máshol olyanokról is szól a beszéd, mint a robotok térhódítása, a mesterséges intelligencia, az emberi életkor 120 évre nyújtása, az önvezető elektronikus autók, Afrika lehetséges felemelkedése, az éghajlatváltozás, a virtuális valóság, a millenniumi generáció felnőtté válása, az oktatás radikális átalakításának szükségessége, az alternatív energiák térhódítása, új filmek és lemezek, meghökkentő kiállítások és irodalmi Nobel-díjak, addig mi több mint egy éve kizárólag migránsokat kergetünk a röszkei kukoricástól a múlt vasárnapi népszavazásig, közben fogainkat csikorgatjuk Soros Györgyre, Brüsszelre, a hazaárulókra, esetleg Habony Árpira és a kisvasútra; de leginkább önmagunkra.

Románia meg szép csendesen 6 százalékos GDP növekedést produkált az elmúlt évben.

Hogy eddig miért nem voltam Romániában, azt csak egy nagyon hosszú blog bejegyzésben tudnám kifejteni, mint ahogy azt is, hogy miért is nem tervezek mostanában odautazni.

Mindenesetre azt hallottam, az ország jön fel, mint a talajvíz, a határ túlsó oldalán már vannak olyan városok, amelyek annyira kikupálódtak, hogy nem egy kelet-magyarországi település is irigykedik.

Aztán néhány nappal ezelőtt egy nemzetközi viccoldalon futottam bele egy román fickó mémjébe, amely mosolyogva hozta a világ tudomására, hogy az elmúlt évben Románia produkálta az EU legmagasabb gazdasági növekedését.

Mivel szkeptikus anyagból vagyok gyúrva, utánanéztem.

És hoppá, valóban.

Románia az elmúlt évben bámulatos, nagyjából kínai szintű növekedést produkált, és bár még mindig mi állunk jobban, ha nem kapjunk magunk össze, belátható időn belül ők is kiteszik az indexet és elhúznak mellettünk, ahogy ezt tették az egykori szegényebb sorstársaink, a csehek, a szlovákok, a lengyelek és a baltiak.

Románia gazdasági növekedése

Talán észre sem vesszük majd azt a napot, amikor ez megtörténik, ahogy nem vesszük észre azt az ellentmondást a kormánykommunikáció és a minket körülvevő valóság között.

Hogy például hogyan lehetséges ez a lassú leszakadás a kelet-európai viszonyrendszerben, ha a hivatalos adatok szerint itt már régóta mindig és minden javul?

Nagy kedvem erre most nincs válaszolni, csak a román számokra szerettem volna felhívni a figyelmeteket, meg szerintem nem kevés közületek amúgy is tudja a választ.

És kérlek, legalább Ti nem hagyjátok el magatokat szellemileg.

Esetleg alakítsunk valami klubot?



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés