A birkák birkasága



Bizonyára ismeritek a korrupció fogalmát, mely szerint „a korrupció az, amiből téged kihagytak”. Ez jutott eszembe, amikor a világ egyik legnagyobb viccoldalán tegnap belefutottam ebbe a képbe.

A fotó birkákról készült, és azt hivatott illusztrálni, hogy ezek a buta állatok akkor is a szűk kapun közlekednek az istálló és a legelő között, amikor mehetnének az egész mezőn.

Birkák a mezőn

A birkák szegények persze itt is csak szimbólumok, az ostoba, gondolkodásmentes mintakövetés szimbólumai.

Az olvasó persze mindig úgy látja, hogy a birkaság mindig más embercsoportokat jelöl, jellemzően – de nem kizárólagosan – politikai értelemben.

És ahogyan magunkat soha nem tartjuk korruptnak, megalkuvónak stb., úgy nem is látjuk magunkat a birkák között, helyette mindig a fényképész szerepével és látószögével azonosulunk.

Valószínűleg ez olyan emberi dolog.

Csavar a történetben, ha nem dőlünk hátra önhitten a laptop előtt, helyette előbújik belőlünk a kételkedés és kinagyítjuk a képet, akkor kiderül, hogy a birkaság nem is olyan egyértelmű magatartásforma.

Birkák kinagyítva

Merthogy a kapu mellett mintha mégiscsak lennének oszlopok, és ha oszlopok vannak, akkor jó eséllyel drót is. És ha drót van, akkor a birkák útvonala nemcsak igazolható, de teljesen logikus, nincs is valódi alternatívája.

Az viszont tényleg rajunk múlik, hogy kételkedünk-e az elénk tálalt magyarázatokban.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés