Hol voltam pontosan 40 évvel ezelőtt?



Gyermekként aktívan harcoltam a szocialista hiánygazdaság ellen.

Közületek bizonyára sokan emlékeznek a Skála Budapest Nagyáruházra, amely évtizedekig a „fogyasztói szocializmus” (© jozing)  jelképe volt.

Az áruház pontosan 40 évvel ezelőtt, 1976. április 3-án nyílott, és bizony a nyitás napján én is ott sétáltam a tömegben.

A budapesti Skála áruház megnyitója

No, nem teljesen magamtól.

Azokban az években az iskolai szünetekben elég sokszor voltam budapesti nagynénim és nagybácsim vendége.

Ezek szerint akkor is éppen tavaszi szünet lehetett, ami már azért is valószínű, mert akkortájt még javában ünnepeltük április 4-ét, Magyarország „felszabadulásának” ünnepét.

skala6

Bár szerintem még ezzel a kommunista ünnepel volt a legkevesebb baj, emlékszem, a Skálában a nép már nem annyira a hős szovjet felszabadítókat ünnepelte, hanem a mosógépek, sportcipők és joghurtok soha nem látott választékát.

A budapesti Skála áruház megnyitója

Emlékszem, sárga kapucnis kengurumban ott araszoltam nagybácsim és unokatesóm társaságában, és homályosan kis hősnek éreztem magam, aki sikeresen harcol a szocialista hiánygazdaság ellen.

skala4

Gondolom a Skála megnyitását a rendszer győzelmeként üdvözölte az akkori pártsajtó, holott – most már tudjuk – egyike volt a szaporodó koporsószegeknek.

A budapesti Skála áruház megnyitója

A megnyitó napján készült fotókat nem én készítettem, hanem a Fortepan.hu oldalán találtan. (Magamat sajnos nem találtam rajtuk.)

skala2 A budapesti Skála áruház megnyitója



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés