Esti zenehallgatás – Björk: Army Of Me



Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Music Television (MTV).

Ez a csatorna bizony alaposan kivette a részét a zene kommercializálásában, viszont akinek volt türelme és motivációja, az egész értékes darabokra is bukkanhatott a giccsek között. (Amelyek még istenesek voltak a mai giccsekhez képest, de ez most mellékszál.)

Volt például hetente egy 120 minutes (120 perc) című műsor, ahol koncentráltabbak voltak jelen az izgalmasabb zenék.

Emlékeim szerint ebben bukkant fel először Björk Army Of Me (Az én hadseregem) című dala. Sem a zenét, sem a videóját nem nagyon lehet elfelejteni.

Az Army Of Me az 1995-ös Post című lemezen van, és gyakorlatilag ez tette ismertté nevét a világon.

A szám nemcsak az én zenei emlékeim közé, de a brit Top10-be is beverekedte magát.

Adva van egy különleges hangú és különleges megjelenésű, kedves és érzékeny énekesnő, akinek videóbeli története annyira szürreális, hogy nem is tudjuk hirtelen hova tenni az egészet, de nem is akarjuk, egyszerűen elfogadjuk, hogy létezhet egy olyan univerzum, ahol a gigantikus kamionoknak foguk van, és mindez valamilyen bonyolult módon összefügg azzal, hogy a fogorvos egy gorilla, aki gyémántot talál a „lírai hős” szájában, aki viszont nem hagyja ezt ellopni, inkább elfut vele, és felrobbantja a múzeumot, hogy ezzel megmentse a kedvesét.

Világos, nem?

A dalszöveg egyébként eredetileg Björk haszontalan testvérének szólt, és arra szólította fel, hogy az végre kapja össze magát.

A most 50 éves Björk utána még számos hasonló kiváló dallal és videóval örvendeztette meg a szívünk és szemünk.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés