Egy dühös bejegyzés a Nemzeti Könyvtárról



Megint csak könyves hírt kell kommentálnom. Nem tehetek róla, kibuggyan belőlem.

Szóval azt írja ma az MTI, hogy

„a tervek szerint március 12-én indul útjára a Nemzeti Könyvtár 24 kötetet tartalmazó “második hulláma”, melyet nyolc neves politikus, nyolc kiemelt intézmény jelenlegi vagy egykori vezetője és nyolc egyházi méltóság ajánlása alapján állítottak össze – jelentette be pénteken Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott.
A felkért politikusok között van Orbán Viktor és Kövér László is. A felkért személyiségek 3-3 könyvet ajánlottak, ezek közül választottak a szerkesztők – hangzott el a Parlamentben megrendezett sajtótájékoztatón.

A tervezett menetrend szerint a második hullámban négy körben jelenik majd meg 6-6 kötet, a kiadások várható dátumai idén március 12. és szeptember 15., jövőre pedig március 3. és október 22. Kerényi Imre elmondta azt is, hogy az első kettőt további két “hullám” követi majd: a 3. hullám kínálatát jobb- és baloldalhoz kötődő értelmiségiek ajánlásai alapján állítanák össze, a 4. hullámot pedig a kortárs magyar irodalomnak szentelnék, egy tévéműsor keretében bevonva a széles nyilvánosságot a könyvek kiválasztásába. A négy hullámban a tervek szerint összesen 96 kötetet adnak ki.”

Könyörgöm! Ha már a politikusok beköltöztek a munkahelyekre, az iskolákba és az óvodákba, a templomokba és a focipályákra (és már talán az atyai tanácsba, az anya mosolyába és a nászi ágyba is), akkor legalább a könyvektől és az irodalomtól tartsuk távol őket, vasvillával a férfiak, söprűnyéllel a nők.

Már attól émelygek, amikor országos és helyi politikusok olyan helyen jelennek meg és fürdenek meg a kamerák fényében, amihez semmi közük nincs, de hogy a könyvek világában is megmondják a tutit, az már igen erős vérnyomásnövelő tényező.

A legszebb az, hogy Kerényi mester 2014-ben is méltóztatik jobboldali és baloldali értelmiségiekről beszélni, hogy majd akkor ők ajánlanak külön.

Én meg azt ajánlom a kormányközeli erős embereknek, hogy a lehető leghamarább szabaduljanak meg Kerényitől. Mondjuk még ma; van még a munkaidőből még néhány óra, egy telefon belefér.

Mellesleg ezt megírtam már néhány évvel ezelőtt is, amikor Kerényi Szombathelyen osztotta azt észt. Akkor – és ezt kevesen tudják – az ügyvédje felszólítására levettük a cikket, mert nem volt kedvünk pereskedni.

Most csak annyit mondanék, ha Kerényi marad, akkor azért drukkolok, hogy minél előbb dőljön össze mindaz, amihez a legkisebb köze is van. Teccikérteni?

Mert barátaim, a könyvek fontosabbak, mint a politika. Ez azt jelenti, egy író bármit írhat a politikáról, de egy politikus tartózkodjon a szellemi életbe való beavatkozástól. Pont úgy, mint ördög a tömjénfüsttől.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés