A boldogság kicsi és nagy titkai 1



Kedves Olvasóm. Bevallom, fogalmam nincs, mi a Te boldogságod titka, pontosan úgy nem tudom, ahogy Te sem az enyémet, vagy ahogy mi ketten az övét, bárki is legyen az az ő.

Pont ez a különbözőség a szép, és óvakodjunk attól, aki magabiztosan tudja a boldogságválaszt, arról nem is beszélve, amit csak nagyon halkan merem idekopogtatni a billentyűzettel: egyáltalán nem biztos, hogy a boldogság az a vad, melyet folyton-folyvást hajszolnunk és leterítenünk kellene.

De azért talán érdekes mindaz, amit a Huffington Post ír az országok boldogsági sorrendjével, illetve Dániával, a legboldogabb országgal kapcsolatban.

Először nézzük a 2013-as ENSZ jelentés által megállapított boldogság-sorrendet.

A legboldogabb 20 ország:

1. Dánia
2. Norvégia
3. Svájc
4. Hollandia
5. Svédország
6. Kanada
7. Finnország
8. Ausztria
9. Izland
10. Ausztrália
11. Izrael
12. Costa Rica
13. Új-Zéland
14. Arab Emirátusok
15. Panama
16. Mexikó
17. Egyesült Államok
18. Írország
19. Luxemburg
20. Venezuela

Magyarország a nem túl előkelő 110. helyet mondhatja magáénak 156 ország boldogság rangsorában.

Hogy kik a boldogságszomszédaink?

105. Irak
106. Szerbia
107. Bosznia-Hercegovina
108. Banglades
109. Laosz
110. Magyarország
111. India
112. Mauritánia
113. Palesztin területek
114. Dzsibuti
115. Irán
116. Azerbajdzsán
117. Kongó
118. Macedónia
119. Etiópia
120. Uganda

A legboldogtalanabb hely a Földön egyébként Togó.

Az mondják a nálam sokkal okosabbak, hogy egy ország esetében a boldogság vagy a boldogtalanság forrása hat darab jól behatárolható dolgon múlik. Ezek: az egy főre jutó GDP, az egészségi helyzet, a korrupciós helyzet, a szociális háló, a szabadság és a társadalmi nagylelkűség.

Hogy a sok boldog nép között miért pont a dánok a legboldogabbak, azt azzal magyarázzák, hogy ők az általános boldogságforrásokat még megfejelik ezzel-azzal.

  • Sok mindenben segítik az anyákat, a szülőket, a családokat
  • Az egészségügyi ellátás nemcsak állampolgári jog, de nagyon jól és hatékonyan szervezett
  • Nagy hangsúlyt fektetnek a női egyenjogúságra
  • A kerékpárosok hatalmas száma (Koppenhágában a lakosság fele (!) jár biciklivel dolgozni.)
  • Előnyt kovácsolnak a sötét, hideg, zord környezetből: emberi kapcsolatokkal, barátságos épített környezettel, csokoládéval, kávéval, borral stb. kompenzálják magukat. Sikeresen.
  • Egymás iránti erős felelősség: a dánok szociális biztonság terén nemcsak arra figyelnek, hogy milyen segélyekre jogosultak, hanem a kötelességeikre is. Ezért népszerű például az önkéntesség intézménye is


mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

1
Szólj hozzá!

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
nevada joe Recent comment authors
  Subscribe  
legújabb legrégebbi legnépszerűbb
Visszajelzés
nevada joe
Vendég
nevada joe

ez mekkora baromság! összekeverik a boldogság fogalmát az elégedettséggel! persze, az adófizetők pénzéből tízmilliós költségvetésű kutatásokat készíttetni, ráadásul teljesen fals irányban nagyszerű dolog. csak hogy szórakoztassuk a népet, ha már megfizette. és közben butítsuk is.