Az angol csap szimbolikája



Angoltanárként lehetnék akár anglomán, de nem vagyok. Viszont az átlagnál talán nagyobb rálátásom van az angolok ügyeire.

És már jó ideje úgy vélem, hogy sikerük egyik titka, hogy ragaszkodnak a hülyeségeikhez.

Nálunk mindig és minden átmeneti, az Alkotmánytól kezdve az aktuálisan követhetetlen felsőoktatási pontrendszerig. Menetrendszerűen átgázol rajtunk a történelem valami idegen hatalom képében, ha éppen nem, akkor az ország egyik fele gázol át a másikon.

Az angol hülyeségek zöme ellenben masszív, belső képződmény, olyan dolgok, melyek a stabilitás érzetét adják, ezért a hozzájuk való igazodás egyféle tartást, biztonságot ad.

És itt most nagyon sokáig lehetne sorolni a látszólag értelmetlen, olykor a humor, máskor a szürrealitás kategóriába eső dolgokat, melyeket ők tradíciónak neveznek.

Egyik kedvenceim a csapok.

angol csap

Na erről beszélek. A fotót tavaly nyáron készítettem a Science Museumban.

Mikor először keltem át a csatornán több mint 20 évvel ezelőtt, még azt hittem, bizonyára a kompnak a gépészeti kötöttsége az oka, hogy a mosdónál külön csapból folyik a hideg és a meleg víz. Vagy leforrázzuk a kezünket, vagy nem oldja a hideg víz a szappant. Teljes nonszensz, merthogy a két vezetéket a csapig mindenképpen el kell vinni, két csap pedig drágább, nagyobb a meghibásodás lehetősége stb.

Értetlenségem akkor emelkedett a magasba, amikor Londonban azt konstatáltam, hogy a csapok ilyenén való használata nem kompos különlegesség, hanem maga a rendszer.

Nem hittük el, de gyakorlatilag mindenhol ilyen csapok voltak.

Azóta lefolyt már pár liter koszos víz a Temzén, de az angolok rendületlenül kitartanak eme teljesen használhatatlan hideg-meleg vizes megoldás mellett.

Tanulság: a stabil dolgok valószínűleg hosszú távon akkor is használhatóbbak, ha hülyeségek. Arról a helyzetről nem is beszélve, amikor az instabil dolgok a hülyeségek.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés