A mélytengerek ideiglenes vége



Mindig több könyvet olvasok párhuzamosan, de Frank Schatzing Híradás egy ismeretlen univerzumból című, 550 oldalas művét még a szokásosnál is lassabban küzdöttem le. Így jött ki a lépés.

A könyv a tengerek világát, kialakulásukat, életüket és várható jövőjüket mutatja be. Talán emlékeztek rá, ebben volt szó a finninről, arról, amikor a cápákat élve megfosztják uszonyaiktól, majd egy elegáns mozdulattal visszadobják őket a tengerbe, ahol szépen lesüllyednek a tengerfenékre meghalni.

Közben ehhez találtam egy képet is:

cápa

A könyvről eredetileg kritikát akartam írni, de hagyom a fenébe, egyrészt mert nincs hozzá kedvem, másrészt meg amúgy is csak afféle függelék, amit a szerző eredetileg a Raj című regénye kiegészítésének szánt. A Raj egyébként kiváló olvasmány, aki nem veti meg a szórakoztató irodalmat, azt a típust, amikor az író egyszerre tesz bele munkát, energiát, tehetséget és gondolatot egy műbe. (Egyszerűsítve: a Raj az irodalom kategória, A da Vinci kód meg nem az.)

A cápák amúgy egészen lenyűgöztek, igaza van az írónak, amikor azt írja, hogy „minden tekintetben megdöbbentő lények”. Nem akarok itt részletekbe menni, de olyanokat tudnak, hogy 250 kilométerről meghallanak hangokat, képesek az egészen elhanyagolható elektromos mezőket észlelni. És mivel minden élőlényt körülvesz elektromos mező, így nem lehet elbújni előlük, mert mindenhol érzékelik az élő testet, legyen szó iszapról vagy szikla túloldaláról. Ráadásul ha izgulunk, gyorsabban ver a szívünk, a szív pedig elektromos ritmuskeltő. A cápa – ha akar – megtalál.

De nem nagyon akar. Annak, hogy valaki a cápa fogai között hal meg, annyi az esélye, mint egymás után megnyerni két lottóötöst. A Tófürdőn valószínűleg még ennél is kevesebb.

A könyv utolsó harmada már nem annyira izgalmas, de azért itt is vannak érdekességek. Például a tengeri szállításról, melyről én valamiért azt hittem, hogy marha drága, és most kiderül, hogy éppen hogy olcsó, és „hála” az irdatlan méretű konténerszállító hajóknak, egyre olcsóbb lesz. Ez alaposan átrendezi majd a világot. A kilencvenes évek elején egy Sony discman eladási árából 10-12 % ment a szállításra. Ma ennek a tizede. Egy motor szállítása most 100 dollár (kb. 20 ezer Ft), egy televízió 6 ezer, egy videomagnó 400, egy üveg kínai bor 26 forintért utazik át a tengeren.



mm

Névjegy: Józing Antal

1964-ben születtem Komlón, Pécsen voltam középiskolás, de főiskolás korom óta Szombathelyen élek. Megannyi munkahelyen megannyi mindent csináltam, leginkább tanítottam és újságot írtam. Három évtizede dolgozom a médiában. Írtam papírba és elekronikusba, írtam nagyon kicsibe és nagyon nagyba, voltam szerény külsős és voltam komoly főszerkesztő. Mindig szerettem a magam útját járni. A Blog21.hu független médiafelületet 2015-ben indítottam, remélhetően nemcsak a magam örömére.

Szólj hozzá!

Please Login to comment
  Subscribe  
Visszajelzés